- Żniwa w bieżącym roku przebiegają bardzo sprawnie i szybko. W większej części Wielkopolski żniwa są już praktycznie zakończone. Zostały co prawda przerwane weekendowymi opadami, ale z początkiem tygodnia ruszyły od nowa. Jeszcze tylko w północnej części województwa kończą się intensywne zbiory rzepaku oraz zbóż ozimych. Rolnicy zwracają uwagę na dobrą jakość i gęstość ziarna oraz nieco mniejszą zawartość glutenu, co może być spowodowane oszczędnym stosowaniem nawozów azotowych – raportuje Wielkopolska Izba Rolnicza.
Według wielkopolskiego samorządu rolniczego, średnie plony i ceny oferowane przez skupy przedstawiają się następująco:
- żyto: 2,5 – 3t/ha (1075zł/t),
- pszenica: 4,5 – 5 t/ha (1400 zł/t),
- pszenżyto: 3 – 4 t/ha (1200 zł/t),
- rzepak: 2,5 – 3 t/ha (2950 zł/t).
Wielkopolska Izba Rolnica pokusiła się o wstępną ocenę tych żniw. Na podstawie obserwacji działaczy WIR oraz monitoringu, który prowadziły biura powiatowe Izby, wysnuto następujące wnioski:
- tegoroczna susza ma zdecydowanie wpływ na zbiory – na poziomie kraju szacuje się, że zbiory zbóż będą o około 3-4 mln t niższe od średniej wieloletniej, przy czym warto zaznaczyć, że w obecne żniwa wchodziliśmy z wyjątkowo wysokimi zapasami zbóż w ilości około 5 mln ton,
- susza dotknęła przede wszystkim uprawy jare oraz te prowadzone na słabszych glebach, bez zastosowania nawożenia organicznego,
- najlepiej przed suszą obronił się w tym roku rzepak, którego plonowanie nie odbiegało od średnich wieloletnich, poza oczywiście słabszymi stanowiskami,
- ziarno, pomimo, że nie jest bardzo duże to cechuje się dużą gęstością i częściej jest kwalifikowane jako konsumpcyjne – dotyczy to szczególnie pszenicy,
- same żniwa trwały bardzo krótko, sprzyjała im pogoda, skracanie się pewnych procesów, w tym dojrzewania ziarna może również wynikać z zmian klimatycznych i wysokich temperatur,
- obserwujemy spore zróżnicowanie plonów – w zależności od klasy gleb. Dzięki wielu rozmowom z wielkopolskimi rolnikami można stwierdzić, iż duże oraz pozytywne znaczenie dla wysokości plonów ma nawożenie organiczne w gospodarstwach, które prowadzą produkcję zwierzęcą.
Pełna treść raportu żniwnego WIR znajduje się tutaj – kliknij.
Źródło: WIR