Główny Lekarz Weterynarii poinformował o 12 kolejnych przypadkach ASF u dzików. Wszystkie chore zwierzęta zostały znalezione lub odstrzelone w województwach: podlaskim, lubelskim, mazowieckim w promieniu do 79 kilometrów od granicy Polski z Białorusią.
Drożej już być nie może - mówią trzodziarze o cenach warchlaka dziś i mówili 30 koron duńskich temu. Prosiaki są cenne jak złoto. Dodatkowo ich wartość podnosi fakt, że w handlu warchlaków jest zdecydowanie za mało. - Nikt normalny dziś warchlaka nie kupuje. To jest jakieś wariactwo. - mówią rolnicy i pytają: - Ile można płacić?.
Sezon grillowy się rozpędza. Wydaje się, że najbliższy weekend będzie pierwszym prawdziwie piknikowym okresem nie tylko w Polsce, ale także w zachodniej Europie. Wszyscy czekali na poprawę pogody. Jeśli tylko aura nie spłata figla, popyt na wieprzowinę będzie zdecydowanie rósł w piątek, sobotę, a nawet w niedzielę.
Cena tuczników w USA rośnie. W ostatni piątek wzrost ceny osiągnął poziom $69,94 za 100 funtów, co w stosunku do ostatniego tygodnia daje wzrost $ 15 dolarów na sztuce. W ciągu ostatnich dwóch tygodni cena rynkowa wzrosła o prawie $25 dolarów na sztuce. W sezonie letnim, który charakteryzuje się mniejszą podażą żywca możliwy jest wzrost ceny nawet do $80 za 100 funtów.
Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o 13 nowych przypadkach dzików chorych na afrykański pomór świń. Jedno ze zwierząt zostało odstrzelone 89 kilometrów od granicy polsko-białoruskiej.
Większość notowań na rynku europejskim pozostała niezmieniona. Sytuacja w Holandii, Belgii, i Austrii podąża za trendem niemieckim, gdzie w ostatnim tygodniu cena została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia. Utrzymała się również cena w Hiszpanii, gdzie stabilizacja ceny notowana jest już czwarty tydzień z rzędu.
Szczególnie mniejsze firmy importujące warchlaka z Danii narzekają na bardzo małą dostępność zwierząt. Taka sytuacja uniemożliwia im płynne funkcjonowanie.
W pierwszych dwóch miesiącach br. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 75,8 tys. t, co oznacza prawie 7-procentowy wzrost w skali roku (o 4,6 tys. t). Było to spowodowane głównie ożywieniem w wywozie na rynki pozaunijne.
Zachowania na rynku wskazywały przez ostatnie dni, że nasi zachodni sąsiedzi utrzymają dziś cenę świń na niezmienionym poziomie. Niemcy są jednak nieprzewidywalni, dlatego nikt nie dałby gwarancji, że tak się wydarzy.
Główny lekarz weterynarii poinformował o kolejnych 11 przypadkach ASF u dzików. Chore zwierzęta zostały znalezione lub odstrzelone w województwach: lubelskim, mazowieckim, podlaskim.
Przedsiębiorstwa z południowej Polski wskazują na większą podaż tucznika niż jeszcze przed tygodniem oraz mniejsze jego zapotrzebowanie ze strony dużych graczy ubojowych jak np. ubojnia z Jarosławia, która, wg naszych nieoficjalnych informacji, ograniczyła ubój do około tysiąca sztuk dziennie.