kps

skiba

CenyRolnicze
30 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9533 EUR EUR - 4.8698 GBP GBP - 5.5560 DKK DKK - 0.6549
Archiwum


30.09.2022 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

30.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 356,75 (+1,28%), kukurydza LIS22: 341,00 (+1,04%), rzepak LIS22: 633,00 (+3,47%)

29.09.2022 SPRZEDAM 720 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel.: 721 335 315

29.09.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, wrzesiński, 62-320, tel.: 500 063 110

28.09.2022 SPRZEDAM 600 T KUKURYDZY, transport firmowy, warmińsko-mazurskie, kętrzyński, 11-430, tel.: 722 038 067

28.09.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 105 kg, 58%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

28.09.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 800 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 608 055 188

28.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 700 kg, zachodniopomorskie, szczecinecki, 78-421, tel.: 788 530 181

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.

Do produkcji tej ostatniej wykorzystywana jest genetyka tradycyjnej rasy iberyjskiej, która hodowana jest w południowo zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Po odsadzeniu prosięta są tuczone paszą na bazie jęczmienia i kukurydzy uzupełnionej dostępem do pastwisk obwitych w żołędzie pochodzących z rosnący tam dębów. Po uboju zwierząt, szynki są solone i przechodzą proces suszenia oraz dojrzewania, który wynosi przynajmniej 12 miesięcy. Mięso z tak przygotowany szynek jest bardzo wartościowe i posiada wyjątkowy smak. Szynki krojone są na cienkie plastry i podane są jako przystawki. Hiszpańskim eksporterom w pierwszej kolejności udało się otworzyć rynki azjatyckie dla produktów Jamón Ibérico, dopiero później z sukcesem zaczęli eksportować również wieprzowinę pochodzącą intensywnej produkcji.

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu