Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
30 października 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.9563 EUR EUR - 4.6188 GBP GBP - 5.1269 DKK DKK - 0.6202
Archiwum
30.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 205,25 (+ 0,12%), kukurydza LIS20 - 192,25 (+ 0,13%), rzepak LIS20 - 377,50 (- 0,53%) [euro/tona] +++ +++ +++ 30.10.2020 14:03 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 4,80 zł/kg, średnia: 4,48 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.

Do produkcji tej ostatniej wykorzystywana jest genetyka tradycyjnej rasy iberyjskiej, która hodowana jest w południowo zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Po odsadzeniu prosięta są tuczone paszą na bazie jęczmienia i kukurydzy uzupełnionej dostępem do pastwisk obwitych w żołędzie pochodzących z rosnący tam dębów. Po uboju zwierząt, szynki są solone i przechodzą proces suszenia oraz dojrzewania, który wynosi przynajmniej 12 miesięcy. Mięso z tak przygotowany szynek jest bardzo wartościowe i posiada wyjątkowy smak. Szynki krojone są na cienkie plastry i podane są jako przystawki. Hiszpańskim eksporterom w pierwszej kolejności udało się otworzyć rynki azjatyckie dla produktów Jamón Ibérico, dopiero później z sukcesem zaczęli eksportować również wieprzowinę pochodzącą intensywnej produkcji.

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: kzp-ptch.pl