zm skiba

kojs

CenyRolnicze
22 września 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3269 EUR EUR - 4.6069 GBP GBP - 5.3020 DKK DKK - 0.6179
Archiwum


23.09.2023 SPRZEDAM 130 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, śląskie, lubliniecki, 42-289, tel.: 501 068 799

22.09.2023 13:56 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,30-8,30 zł/kg, średnia: 7,87 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

22.09.2023 MATIF: pszenica GRU23: 235,75 (-0,21%), kukurydza LIS23: 209,25 (+0,48%), rzepak LIS23: 441,25 (+0,40%)

22.09.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

22.09.2023 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-510, tel.: 503 504 162

21.09.2023 SPRZEDAM 54 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

21.09.2023 SPRZEDAM 80 T KUKURYDZY, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

19.09.2023 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, lipski, 27-300, tel.: 517 572 223

18.09.2023 SPRZEDAM 60 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-114, tel.: 504 481 735

18.09.2023 SPRZEDAM 50 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

18.09.2023 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.

Do produkcji tej ostatniej wykorzystywana jest genetyka tradycyjnej rasy iberyjskiej, która hodowana jest w południowo zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Po odsadzeniu prosięta są tuczone paszą na bazie jęczmienia i kukurydzy uzupełnionej dostępem do pastwisk obwitych w żołędzie pochodzących z rosnący tam dębów. Po uboju zwierząt, szynki są solone i przechodzą proces suszenia oraz dojrzewania, który wynosi przynajmniej 12 miesięcy. Mięso z tak przygotowany szynek jest bardzo wartościowe i posiada wyjątkowy smak. Szynki krojone są na cienkie plastry i podane są jako przystawki. Hiszpańskim eksporterom w pierwszej kolejności udało się otworzyć rynki azjatyckie dla produktów Jamón Ibérico, dopiero później z sukcesem zaczęli eksportować również wieprzowinę pochodzącą intensywnej produkcji.

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu