kojs

kps

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 195,50 (+ 0,51%), rzepak MAJ24: 460,00 (+0,22%)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.

Do produkcji tej ostatniej wykorzystywana jest genetyka tradycyjnej rasy iberyjskiej, która hodowana jest w południowo zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Po odsadzeniu prosięta są tuczone paszą na bazie jęczmienia i kukurydzy uzupełnionej dostępem do pastwisk obwitych w żołędzie pochodzących z rosnący tam dębów. Po uboju zwierząt, szynki są solone i przechodzą proces suszenia oraz dojrzewania, który wynosi przynajmniej 12 miesięcy. Mięso z tak przygotowany szynek jest bardzo wartościowe i posiada wyjątkowy smak. Szynki krojone są na cienkie plastry i podane są jako przystawki. Hiszpańskim eksporterom w pierwszej kolejności udało się otworzyć rynki azjatyckie dla produktów Jamón Ibérico, dopiero później z sukcesem zaczęli eksportować również wieprzowinę pochodzącą intensywnej produkcji.

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu