kojs

kps

CenyRolnicze
13 maja 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7675 EUR EUR - 4.5447 GBP GBP - 5.2861 DKK DKK - 0.6112
Archiwum


13.05.2021 MATIF: pszenica WRZ21-216,00 (-4,21%), kukurydza CZE21-250,25 (-2,72%), rzepak SIE21-532,75 (-4,05%) [euro/t]

12.05.2021 14:26 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,40-7,20 zł/kg, średnia: 6,73 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

Dodaj komunikat

agrifirm

ph konrad

Pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki przy maciorze na porodowce portal ceny rolnicze pl

Jak informuje USDA, w Hiszpanii w sektorze wieprzowiny można wyróżnić dwa rodzaje technologii produkcji. Pierwszy – intensywny - jest oparty na nowoczesnej produkcji jaką również można spotkać w innych krajach UE. Drugi stanowi ekstensywna produkcja Jamón Ibérico spotykana jedynie w Hiszpanii.

Do produkcji tej ostatniej wykorzystywana jest genetyka tradycyjnej rasy iberyjskiej, która hodowana jest w południowo zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Po odsadzeniu prosięta są tuczone paszą na bazie jęczmienia i kukurydzy uzupełnionej dostępem do pastwisk obwitych w żołędzie pochodzących z rosnący tam dębów. Po uboju zwierząt, szynki są solone i przechodzą proces suszenia oraz dojrzewania, który wynosi przynajmniej 12 miesięcy. Mięso z tak przygotowany szynek jest bardzo wartościowe i posiada wyjątkowy smak. Szynki krojone są na cienkie plastry i podane są jako przystawki. Hiszpańskim eksporterom w pierwszej kolejności udało się otworzyć rynki azjatyckie dla produktów Jamón Ibérico, dopiero później z sukcesem zaczęli eksportować również wieprzowinę pochodzącą intensywnej produkcji.

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu