Średnio o + 20 złotych na sztuce zdrożały w ciągu ostatnich 14 dni warchlaki w wadze 30 kg przywiezione do Polski z Danii. Jak mówią importerzy, jest spory problem z zakupem wystarczającej ilości zwierząt na tamtejszym rynku.
Co prawda, jeden z użytkowników ogólnopolskiego Forum Trzody Chlewnej informuje w swoim wpisie o wynegocjowanej stawce 5,00 zł/kg - 1% z odbiorem na dzisiaj, ale jest to wpis anonimowej osoby, nie potwierdzony w innych źródłach, stąd nie uznajemy tej wartości jako nieoficjalnej ceny maksymalnej.
W minionym tygodniu wzrastały nie tylko ceny świń rzeźnych. Ku radości hodowców, w górę szły także stawki za warchlaki. Wszystko wskazuje na to, że i w bieżącym tygodniu będziemy mieli do czynienia z podwyżkami cen.
KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2018 w Łodzi dotyczący sektora trzody chlewnej. Jeden z tematów poświęcony był alternatywie dla stosowania tlenku cynku i antybiotyków w dietach dla świń. Prezentację na temat: „Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków i tlenku cynku” przedstawił Dr Tomasz Radomyski, PPHU Agraid.
Na początku grudnia 2017 r.pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 897,7 tys. sztuk i było wyższe o 790,9 tys. sztuk (o 7,1%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2016 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2017 r. – wyższe o 544,9 tys. sztuk, tj. o 4,8%.
Biorąc pod uwagę trendy panujące w Europie (podwyżki na ISW, wczorajszy spory wzrost ceny na niemieckim VEZG) można było się spodziewać, że w tym tygodniu także Dania zmieni cenę tuczników na wyższą w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Ceny tuczników w krajach UE rosną, a wraz z nimi optymizm producentów żywca. Wzrost ceny w Niemczech w minionym tygodniu odzwierciedlał mniejszą podaż żywca oraz ożywienie handlu wieprzowiną. Podwyżki w Niemczech dały impet do wzrostu cen w innych krach.
Trend wzrostowy cen na rynku trzody chlewnej jest kontynuowany. Wczorajszy wynik małej giełdy ISW przyniósł kolejny wzrost ceny tuczników (o + 0,03 EUR/kg do 1,50 EUR/kg), dziś cenę podniosło także VEZG.
W 2017 roku nastąpił spadek produkcji unijnej wieprzowiny o 1%. Wykorzystując dobrą koniunkturę, która trwała od połowy 2016 roku do jesieni 2017, wielu producentów świń z UE zdecydowało się na powiększenie produkcji.
W bieżacym roku w różnych regionach świata spodziewany jest wzrost produkcji wieprzowiny. Walka o światowe rynki zbytu (głównie Chiny) nabierze rozpędu. Wzrost światowego eksportu wieprzowiny w 1 kwartale 2018 roku nastąpi poprzez większe dostawy głównie z USA, Kanady i Brazylii – informuje Rabobank.
Mimo iż podwyżka w Danii wyniosła + 15 koron, czyli w przeliczeniu na PLN około 8,50 zł na sztuce, średnie ceny tego samego warchlaka, ale już wg cenników polskich importerów podskoczyły aż o 11 złotych.
Ostatnia środowa podwyżka w Niemczech bardzo poprawiła nastroje polskim producentom trzody chlewnej, którzy byli zmuszeni (szczególnie Ci mniejsi) oddawać tuczniki za bezcen.