kps

kps

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

KZP-PTCH: Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków i tlenku cynku

Joanna Kawka

KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2018 w Łodzi dotyczący sektora trzody chlewnej. Jeden z tematów poświęcony był alternatywie dla stosowania tlenku cynku i antybiotyków w dietach dla świń. Prezentację na temat: „Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków i tlenku cynku” przedstawił Dr Tomasz Radomyski, PPHU Agraid.

 

Rosnąca społeczna świadomość zagrożenia ze strony bakterii odpornych na antybiotyki sprawia, że już nie tylko organy kontrolne poszczególnych państw ale również duże sieci dostawców żywności kontrolują stosowanie antybiotyków w produkcji zwierząt rzeźnych. Antybiotykowe promotory wzrostu odeszły już do historii ale obecnie rośnie presja konsumencka na produkcję mięsa bez użycia jakichkolwiek antybiotyków.

 

Od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku przeciw biegunkom prosiąt w miejsce antybiotyków zaczęto stosować tlenek cynku. Jednak w opinii Komitetu Weterynaryjnych Produktów Leczniczych Europejskiej Agencji Leków (EMA), bilans ryzyka i korzyści dla terapeutycznego stosowania tlenku cynku jest niekorzystny. Z tego powodu EMA zaleca wycofanie wszystkich produktów zawierających tlenek cynku, a pod koniec czerwca 2017 Komisja Europejska zagłosowała za zakazem używania leczniczego tlenku cynku w paszach dla zwierząt. Państwo członkowskie może odroczyć zakaz stosowania ZnO w sytuacji gdy uzna, iż jego brak wywrze negatywny wpływ na produkcję trzody chlewnej lub gdy brakuje środków mogących zastąpić preparaty na bazie cynku. Okres ten nie może przekroczyć jednak pięciu lat od daty podjęcia tej decyzji. Polska jeszcze nie skorzystała z możliwości odroczenia wejścia w życie zakazu.

 

W tej sytuacji, dużego znaczenia w produkcji pasz nabrały krótkołańcuchowe kwasy organiczne i/lub ich sole jako środki zapobiegające rozwojowi niepożądanych bakterii. Wadą kwasów organicznych jest ich skuteczność zwalczania patogenów jedynie w pH 4 – 4,5. W tym kwaśnym pH kwasy organiczne pozostają w formie niezdysocjowanej i mogą penetrować do wnętrza bakterii działając silnie bakteriobójczo. Są więc skuteczne w zakwaszonych paszach oraz w pierwszej części przewodu pokarmowego do żołądka włącznie. Począwszy od dwunastnicy aż do końca przewodu pokarmowego kwasowość treści pokarmowej zmniejsza się - pH rośnie do 6 a często przekracza 7. Przy takim pH kwasy organiczne ulegają dysocjacji a ich minimalna koncentracja inhibująca patogeny dramatycznie rośnie. Nawet otoczkowane kwasy lub ich sole, po uwolnieniu z otoczki w pH 7 natychmiast dysocjują.

 

Idealną formą kontrolowania niepożądanej mikroflory w jelitachmonoglicerydy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – najczęściej tych samych kwasów, które występują w mleku ssaków: propionowego (C3), masłowego (C4), kaprylowego (C8), kaprynowego (C10) i laurynowego (C12). Monoglicerydy są nielotne, bezwonne, niekorozyjne, bezpieczne w transporcie i przechowywaniu, odporne na obróbkę termiczną do 230C, mają neutralny smak, najwyższą czystość i dostępne są w formie płynnej oraz na nośniku krzemionkowym w formie sypkiej.

 

Źródło: KZP-PTCH


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu