kps

kojs

CenyRolnicze
20 stycznia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9833 EUR EUR - 4.5201 GBP GBP - 5.4279 DKK DKK - 0.6074
Archiwum


20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 13:43 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,70 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

17.01.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, mazowieckie, nowodworski, 05-190, tel.: 512 683 420

15.01.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, pomorskie, kartuzki, 83-341, tel.: 530 525 404

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

KZP-PTCH: Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków i tlenku cynku

Joanna Kawka

KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2018 w Łodzi dotyczący sektora trzody chlewnej. Jeden z tematów poświęcony był alternatywie dla stosowania tlenku cynku i antybiotyków w dietach dla świń. Prezentację na temat: „Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków i tlenku cynku” przedstawił Dr Tomasz Radomyski, PPHU Agraid.

 

Rosnąca społeczna świadomość zagrożenia ze strony bakterii odpornych na antybiotyki sprawia, że już nie tylko organy kontrolne poszczególnych państw ale również duże sieci dostawców żywności kontrolują stosowanie antybiotyków w produkcji zwierząt rzeźnych. Antybiotykowe promotory wzrostu odeszły już do historii ale obecnie rośnie presja konsumencka na produkcję mięsa bez użycia jakichkolwiek antybiotyków.

 

Od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku przeciw biegunkom prosiąt w miejsce antybiotyków zaczęto stosować tlenek cynku. Jednak w opinii Komitetu Weterynaryjnych Produktów Leczniczych Europejskiej Agencji Leków (EMA), bilans ryzyka i korzyści dla terapeutycznego stosowania tlenku cynku jest niekorzystny. Z tego powodu EMA zaleca wycofanie wszystkich produktów zawierających tlenek cynku, a pod koniec czerwca 2017 Komisja Europejska zagłosowała za zakazem używania leczniczego tlenku cynku w paszach dla zwierząt. Państwo członkowskie może odroczyć zakaz stosowania ZnO w sytuacji gdy uzna, iż jego brak wywrze negatywny wpływ na produkcję trzody chlewnej lub gdy brakuje środków mogących zastąpić preparaty na bazie cynku. Okres ten nie może przekroczyć jednak pięciu lat od daty podjęcia tej decyzji. Polska jeszcze nie skorzystała z możliwości odroczenia wejścia w życie zakazu.

 

W tej sytuacji, dużego znaczenia w produkcji pasz nabrały krótkołańcuchowe kwasy organiczne i/lub ich sole jako środki zapobiegające rozwojowi niepożądanych bakterii. Wadą kwasów organicznych jest ich skuteczność zwalczania patogenów jedynie w pH 4 – 4,5. W tym kwaśnym pH kwasy organiczne pozostają w formie niezdysocjowanej i mogą penetrować do wnętrza bakterii działając silnie bakteriobójczo. Są więc skuteczne w zakwaszonych paszach oraz w pierwszej części przewodu pokarmowego do żołądka włącznie. Począwszy od dwunastnicy aż do końca przewodu pokarmowego kwasowość treści pokarmowej zmniejsza się - pH rośnie do 6 a często przekracza 7. Przy takim pH kwasy organiczne ulegają dysocjacji a ich minimalna koncentracja inhibująca patogeny dramatycznie rośnie. Nawet otoczkowane kwasy lub ich sole, po uwolnieniu z otoczki w pH 7 natychmiast dysocjują.

 

Idealną formą kontrolowania niepożądanej mikroflory w jelitachmonoglicerydy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych – najczęściej tych samych kwasów, które występują w mleku ssaków: propionowego (C3), masłowego (C4), kaprylowego (C8), kaprynowego (C10) i laurynowego (C12). Monoglicerydy są nielotne, bezwonne, niekorozyjne, bezpieczne w transporcie i przechowywaniu, odporne na obróbkę termiczną do 230C, mają neutralny smak, najwyższą czystość i dostępne są w formie płynnej oraz na nośniku krzemionkowym w formie sypkiej.

 

Źródło: KZP-PTCH


Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu