W bieżacym roku w różnych regionach świata spodziewany jest wzrost produkcji wieprzowiny. Walka o światowe rynki zbytu (głównie Chiny) nabierze rozpędu. Wzrost światowego eksportu wieprzowiny w 1 kwartale 2018 roku nastąpi poprzez większe dostawy głównie z USA, Kanady i Brazylii – informuje Rabobank.
Jak informuje KZP-PTCH, mniejszy popyt o 20% na import mięsa wieprzowego ze strony Chin w roku 2017 stworzył zagrożenie nadpodaży na rynkach światowych. Nowe prognozy Rabobank przewidują, że import wieprzowiny na rynek chiński w 2018 roku wzrośnie o około 6%. Wysokie ceny wieprzowiny w Chinach w 1 pierwszym kwartale 2018 roku zostaną utrzymane na skutek niższej lokalnej podaży, która wiąże się ze zmianą przepisów ochrony środowiska i restrukturyzacji sektora produkcji trzody chlewnej.
W Unii Europejskiej producenci trzody chlewnej w okresie dobrej koniunktury w 2017 roku zwiększyli pogłowie. Rezultatem tych działań będzie wzrost produkcji w 2018 roku. Utrzymane zostaną stosunkowo niskie ceny, które będą stymulowały konsumpcję i eksport, głównie na rynki azjatyckie. Cztery kraje unijne: Niemcy, Hiszpania, Dania i Holandia eksportują 75% całości dostaw z UE do Chin. Prognozy przewidują, że Hiszpania wyprzedzi Niemcy i stanie się liderem eksportowym UE na rynku chińskim. Niektóre duże unijne firmy unijne inwestują w sektor przetwórczy w Chinach, aby zapewnić sobie możliwość eksportu wieprzowiny na ten rynek. Rabobank przewiduje wzrost eksportu wieprzowiny z UE o 2,5% w 2018 roku.
W USA prognozuje się wzrost produkcji wieprzowiny w 2018 roku o 4,3%. Uruchomiony został dodatkowy eksport, który spowodował większy popyt na tuczniki i przyczynił się do wzrostu cen żywca. Wysokie marże ubojni na skutek dużej konkurencji zostały obniżone, a producenci żywca oczekują dobrych zysków w roku 2018. Eksport amerykańskiej wieprzowiny na światowe rynki może wzrosnąć o 10% w 2018 roku.
Brazylia, po nałożonym przez Rosję zakazie importu, może odegrać znaczącą rolę jako eksporter wieprzowiny do Chin. Przewiduje się, że wzrost eksportu brazylijskiej wieprzowiny do Chin wzrośnie o 20% w 2018 roku.
Źródło: KZP-PTCH