W ciągu dwóch miesięcy (od 9 marca) cena za warchlaka importowanego z Danii w wadze 30 kg spadła przeciętnie o 141,04 zł/szt. Warchlak z polskiej fermy (30 kg) stracił w tym czasie na wartości średnio 120,73 zł/szt.
Nie jest dobrze na rynku skupu żywca wieprzowego. Dzisiaj odnotowaliśmy kolejną, dotkliwą obniżkę średniej wyceny tuczników. W ciągu miesiąca stawka za wagę żywą spadła o 1,24 zł/kg.
Trwa seria obniżek ceny niemieckich warchlaków. Od początku marca br. stawka za zwierzęta w wadze 25 kg spadła już o 29 EUR/szt (-36%). Aktualnie prosięta niemieckie wyceniane są na nieco ponad 246 zł/szt (25 kg).
Krótki tydzień ubojowy w 18. tygodniu, w powiązaniu z ograniczonym popytem wywołanym przez kryzys pandemii, nie pozostało bez wpływu na ceny skupu tuczników. Z monitorowanych krajów największe spadki cenowe w stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano w Niderlandach (-12₵), Belgii (-7,4₵).
Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż producent tucznika kończący na tę chwilę 90-dniowy cykl tuczu (w oparciu o zakup warchlaków i paszy) musi liczyć się ze stratą na poziomie ponad 156 zł/szt (stan na 8 maja). Jeszcze nieco ponad tydzień temu prognozowana strata była o ponad 60 złotych niższa. Przy obecnych uwarunkowaniach, nowe wstawienia mogą wiązać się z ryzykiem dopłaty na poziomie ok. 92 zł do każdej świni sprzedanej po zakończonym okresie tuczu. Hodowcy prowadzący produkcję w cyklu zamkniętym (przy zakupie paszy), mogą na jednej sztuce zarobić ok. 62 zł, choć jeszcze tydzień temu można było spodziewać się niemal raz większych wpływów.
Na dzisiejszej licytacji na tzw. małej niemieckiej giełdzie do sprzedaży wystawiono 1795 świń w 11 partiach. Nie sprzedała się ani jedna sztuka. Ostatnie tygodnie charakteryzowały się kiepskim zainteresowaniem ze strony kupujących, ale takiego scenariusza nie spodziewał się chyba nikt.
Od 12 marca ceny duńskich warchlaków znajdują się pod wpływem tendencji spadkowej. W tym czasie, do dzisiaj, wycena 30-kilogramowego warchlaka w statusie pozytywnym spadła o 230 DKK/szt (-33%).
Dzisiaj odnotowaliśmy trzecią z rzędu obniżkę ceny tuczników w Danii. Tendencja spadkowa została zapoczątkowana 12 marca i od tamtej pory stawka za świnie rzeźne w tym kraju poszła w dół o 2,30 DKK/kg (-16%).
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig” sygnalizuje problemy z jakimi borykają się koła łowieckie na terenie całego kraju, które nie posiadają odpowiednich środków do zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Dla przykładu w powiecie międzychodzkim nadal brakuje specjalistycznej chłodni, a w powiecie międzyrzeckim (woj. lubuskie) myśliwi byli zmuszeni do jej zakupu z własnych środków.
Ceny tuczników w Niemczech spadają w ostatnich tygodniach na łeb na szyję. Dzisiaj odnotowaliśmy okazałą obniżkę, która kontynuuje tendencję spadkową zapoczątkowaną 11 marca br. Od tego dnia stawka poszła w dół już o 0,42 EUR/kg.
- Po pojawieniu się ognisk ASF w Wielkopolsce decyzją Komisji Europejskiej wyznaczono tzw. niebieskie strefy ASF. W Wielkopolsce objęła ona 7 gmin na terenie powiatu poznańskiego i szamotulskiego. W gminach według informacji konsorcjum producentów INTAGRA nie funkcjonuje żadna ubojnia, a wykorzystując fakt, że wywóz świń z niebieskiej strefy jest obwarowany ograniczeniami pośrednicy oferują przypartym do muru hodowcom skandaliczne ceny. Rynek trzody chlewnej jest sparaliżowany oraz dochodzi do cenowych patologii – alarmuje Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.
- Sytuacja rolników w strefie niebieskiej wyznaczonej na części powiatów poznańskiego i szamotulskiego staje się coraz bardziej dramatyczna. Tuczniki nie mogą być sprzedawane, przerastają i generują wyłącznie koszty. Rolnicy nastawieni na produkcję prosiąt nie mogą się ich wyzbywać a nie mają nawet warunków do ich dalszego odchowu – informuje Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Dodaje, że rolnicy zgłaszają się do samorządu rolniczego z informacjami, że świnie w ich gospodarstwach należałoby zagazować, gdyż nie ma możliwości ich zbytu.
W przypadku świeżej i mrożonej wieprzowiny w 2019 r. eksport z Francji do Chin wzrósł o 83%. Ten skok nastąpił kosztem innych państw, takich jak Korea Południowa (- 35%) i Filipiny (- 5%). W dalszym ciągu rosła także sprzedaż do Japonii (+ 6%).
Od ponad miesiąca ceny świń rzeźnych na małej niemieckiej giełdzie nieustannie spadają. Od 27 marca stawka za tuczniki spadła już o 0,29 EUR/kg. Dzisiaj odnotowaliśmy dziewiątą obniżkę z rzędu. Jednocześnie była to ósma z kolei aukcja, na której sprzedaż świń nie przekroczyła 50 proc.
Danish Crown chce zatrudnić w swoich zakładach przetwórstwa wieprzowiny ponad 100 osób, ponieważ rynek japoński zgłosił zapotrzebowanie na import większej ilości wieprzowiny z Danii.
Handel kontraktami futures na żywe świnie jest przygotowywany w Chinach od ponad dekady. Teraz ta koncepcja została wcielona w życie i pierwsze transakcje będa zawierane już za kilka tygodni. To sposób Państwa Środka na ustabilizowanie chińskiego rynku żywca wieprzowego.
Dzisiaj na rynku warchlaków odnotowaliśmy pokaźne obniżki, które sprawiają, że w ciągu ostatniego miesiąca średnia stawka za zwierzęta w wadze 30 kg, które są importowane z Danii, spadła już o ponad 70 zł/szt. W tym samym czasie polscy producenci dokonali obniżek na podobną skalę.
Początek maja przynosi kolejne, znaczące spadki cen na rynku skupu żywca wieprzowego. Średnia stawka za tuczniki w wadze żywej spadła w ciągu miesiąca o 0,82 zł/kg, a w wadze bitej ciepłej obniżka odnotowana w tym czasie wynosi 1,14 zł/kg.
- Opóźniony sezon grillowy oraz sezonowe podwyżki cen w okresie letnim prawdopodobnie nie przyniosą wcześniej zakładanych bardzo wysokich cen wieprzowiny. Z powodu pandemii koronawirusa przyjdzie nam skorygować wcześniejsze prognozy cenowe – mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wszczął postępowania wobec firm stosujących tzw. tucz kontraktowy. Spółki Agrifirm i Agri Plus mogą w nieuczciwy sposób wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec hodowców trzody chlewnej.