Ceny w Unii Europejskiej w większości krajów pozostały niezmienione. Notowania w niektórych krajach przyniosły nieznaczne wzrosty. Fala upałów dotarła do Południowej Europy. W następnych tygodniach gorąca aura może przełożyć się na mniejszą podaż żywca.
Podczas gdy cena w Niemczech, Danii, Francji, Belgii i Austrii nie uległa zmianie, tuczniki podrożały nieznacznie w Holandii. Sezonowy wzrost cen został zauważony w Hiszpanii, która pozostaje liderem w cenowym rankingu największych producentów wieprzowiny w UE.
Nastroje wśród producentów żywca na rynku niemieckim są pozytywne, chociaż w bieżącym tygodniu będzie obowiązywała ta sama cena już czwarty raz z rzędu - 1,81 €/kg. (VEZG) Niektórzy uczestnicy rynku mają nadzieję na dalsze wzrosty cen. Podaż żywca nie jest wysoka z powodu wysokich temperatur. Niemieckie ubojnie poszukują żywca pomimo wysokich cen. Słychać jednak narzekania z powodu kurczącej się marży w przetwórstwie i trudniejszej konkurencji na rynku chińskim.
W Polsce ostatni tydzień nie przyniósł większych zmian cen tuczników. Zasadniczo cenniki ulegają niewielkim zmianom już od kilku tygodni. Tylko nieliczni producenci nieznacznie podnoszą cenę. Mimo, że na rynku jest mało żywca to ruch cen w górę spowodowany jest raczej słabnącym kursem złotego. Trudno jest krajowym ubojniom uzupełnić braki żywca za zachodnią granicą. Niektórzy krajowi przetwórcy skracają terminy płatności, aby zachęcić producentów żywca do sprzedaży tuczników.
GLW wszczął procedurę likwidacji 38 ogniska ASF w gospodarstwie przyzagrodowym w woj. podlaskim. Bez likwidacji świń w gospodarstwach, które nie wprowadziły zasad bioasekuracji oraz zdecydowanej redukcji pogłowia dzików sytuacja może wymknąć się spod kontroli.
Źródło: kzp-ptch.pl