kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
25 października 2021, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9502 EUR EUR - 4.6018 GBP GBP - 5.4395 DKK DKK - 0.6185
Archiwum


25.10.2021 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,70-6,30 zł/kg, średnia: 6,06 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

25.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-282,00 (+0,71%), kukurydza LIS21-247,25 (-0,70%), rzepak LIS21-685,00 (+1,56%) [euro/t]

25.10.2021 SPRZEDAM 15 JAŁÓWEK, mieszaniec, 550 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

25.10.2021 SPRZEDAM 300 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, zwoleński, 26-700, tel.: 790 535 775

23.10.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-411, tel.: 500 135 296

23.10.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport rolnika, małopolskie, nowosądecki, 33-316, tel.: 664 531 879

23.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 400 kg, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 600 366 166

23.10.2021 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mieszaniec, 400 kg, dolnośląskie, bystrzycki, 51-520, tel.: 789 309 353

23.10.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 670 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 601 624 295

23.10.2021 SPRZEDAM 700 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, warszawski, 05-850, tel.: 606 920 897

23.10.2021 SPRZEDAM 45 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, grodziski, 62-067, tel.: 692 929 054

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

Sytuacja w sektorze mięsa wieprzowego w Niemczech

Redakcja

Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej, w Niemczech liczba macior stada podstawowego od lat ulega niewielkiemu spadkowi, podobnie jak spada liczba rolników produkujących prosięta. Wzrasta natomiast liczba producentów, którzy decydują się na cykl zamknięty.

W Niemczech jak i w całej Europie odczuwalna jest coraz większa presja na poprawę efektywności produkcji związana ze zwiększoną plennością loch, poprawą wyników tuczu oraz skalą produkcji i kosztami stałymi. Przyspieszone zmiany strukturalne dotyczą nie tylko producentów żywca, ale również firm zajmującymi się produkcją materiału hodowlanego, pasz, ubojem świń i handlem wieprzowiną.

Zmianom tym nie sprzyjają jednak regulacje prawne. Średni czas oczekiwania na uzyskanie pozwolenia budowlanego wydłużył się w Niemczech do 3 lat. Ponadto planowane są nowe przepisy ograniczające możliwość zagospodarowania azotu pochodzącego z produkcji zwierzęcej na gruntach rolnych. Z obecnej dawki 240 kg czystego N na hektar nowe normy przewidują jej zmniejszenie do 170 kg/ha.

Władze lokalne coraz częściej przy wydawaniu nowych pozwoleń budowlanych wymagają redukcji emisji gazów i pyłów do powietrza, ograniczenia oddziaływania środowiskowego w tym odorowego, zastąpienia utrzymywania zwierząt na rusztach produkcją na słomie.

Społeczeństwo i konsumenci domagają się redukcji używania antybiotyków, zaprzestania kastracji knurków i obcinania ogonków, wprowadzania norm jakościowych, zwiększenia nawożenia mineralnego kosztem używania nawozów naturalnych, większej przestrzeni dla zwierząt w kojcach.

Branża produkcji żywca wieprzowego uzyskała negatywny wizerunek w mediach. W rezultacie narasta przekonanie wśród społeczeństwa o rzekomej szkodliwości sąsiedztwa fermy trzody chlewnej. Kampanie w mediach promują wegetarianizm jako alternatywną, „zdrowszą” formę odżywiania (obecnie 3,7% społeczeństwa jest na diecie wegetariańskiej). Konsumpcja wieprzowiny w Niemczech zmalała z 44,2 kg/osobę w 1998 roku do 38,2 kg/osobę obecnie.

Wskutek tych niekorzystnych zjawisk reakcja producentów żywca wieprzowego nie była trudna do przewidzenia. Wielu z nich zaczęło dywersyfikować ryzyko inwestując w energię odnawialną. Obecnie ok 21% (2,52 mln ha) gruntów jest wykorzystywane do produkcji substratów z przeznaczeniem na produkcję energii odnawialnej. Nastąpił znaczny odpływ kapitału od sektora produkcji świń. Co prawda dalej rozwijają się fermy wprowadzające innowacje, ale na drugim biegunie są gospodarstwa małe pozbawione perspektyw rozwoju.
Rolnicy wobec niestabilności rynku zaczęli rozwijać się tucz bazujący na importowanych prosiętach. Przez wiele lat był to biznes przynoszący więcej zysku niż produkcja roślinna.

Jakie są perspektywy rynku niemieckiego na 2016 rok?

Przewidywana liczba macior w porównaniu do stanu obecnego zostanie obniżona o 2,7%, co będzie wiązało się ze zwiększonym brakowaniem loch. Spadek sprzedaży pasz dla macior spadnie o 3%. Zakłada się, że liczba prosiąt odchowanych od maciory wzrośnie średnio o 0,3-0,7 szt. Oczekiwane jest skurczenie się rynku sprzedaży loszek o 3%, a rynku nasienia na południu i północy kraju o 6% i 10% odpowiednio.

Redukcja produkcji żywca wieprzowego w Niemczech oznacza dla krajów sąsiadujących wzrost cen tuczników. Sytuacja na rynku wieprzowiny powinna się poprawić. Wzrost ceny tuczników będzie jednak ograniczany przez rosnącą produkcję świń w Hiszpanii.

Źródło: kzp-ptch.pl

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu