Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
27 listopada 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7614 EUR EUR - 4.4843 GBP GBP - 5.0239 DKK DKK - 0.6025
Archiwum
27.11.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 211,50 (0,00%), kukurydza STY21 - 194,50 (0,00%), rzepak LUT21 - 414,00 (+ 0,91%) [euro/tona] +++ +++ +++ 27.11.2020 12:59 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,00 - 4,00 zł/kg, średnia: 3,32 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Cena niemiecka do 4 stycznia pozostanie na poziomie 1,25 euro/kg. A jak przed świętami wygląda rynek polski?

Redakcja

Pozostawienie ceny na tak niskim poziomie w okresie przedświątecznym ma na celu zdjęcie nadwyżki oraz opróżnienie magazynów przed zapowiadaną interwencją na rynku unijnym.

Jeżeli jest takie założenie, to powinniśmy oczekiwać wzrostu cen już w pierwszych miesiącach nowego roku. Ubojnie będą musiały skupić surowiec na bieżące potrzeby przetwórców oraz na potrzeby podmiotów, które będą zainteresowane przechowalnictwem wieprzowiny.

Sytuacja zmieni się z chwilą uwalniania zmagazynowanej wieprzowiny na rynek. Może to jednak zbiec się z mniejszą liczbą produkowanych tuczników, co prognozuje KE biorąc pod uwagę mniejsze stany pokrytych macior. Na skutek mniejszej produkcji żywca, uwalnianie rezerw powstałych w czasie trwania interwencji może nie być tak mocno odczuwalne na rynku.

W kraju ceny rosną o 10-20 gr/kg. Zakłady mięsne, nie patrząc na stabilną cenę niemiecką, ochoczo podnoszą ceny. Personel skupujący ma z czego podnosić, gdyż cena w Polsce w ostatnich tygodniach była znacznie poniżej ceny niemieckiej (1,25 euro/kg).

Pomimo tego, że rynek europejski notuje duże obroty przedświąteczne, ceny w wielu krajach pozostały niezmienione. Z pięciu krajów UE, które produkują najwięcej wieprzowiny, Dania dalej zajmuje pierwsze miejsce pod względem ceny płaconej producentom świń (1,32 euro/kg).

W Austrii, Belgii, Holandii oraz Niemczech zaznaczył się trend boczny. W Wielkiej Brytanii ostatnie notowania przyniosły niewielkie spadki, ale cena w tym kraju dalej pozostała wysoka (1,55 euro/kg).

W Hiszpanii presja cenowa spowodowana wzrostem produkcji nieznacznie, ale systematycznie obniża cenę. Na rynku francuskim panuje spokój, ale cena dalej spada.

Nie jest to najlepszy czas na sprzedawanie tuczników w USA, kiedy cena w notowaniach National Daily Base wynosi 56,30 centów/funt. Uboje za ubiegły tydzień wyniosły 2,426 mln szt. Przy tak niskiej cenie marża ubojni wynosi 40 dolarów za sztukę.

Najwyższe ceny w USA osiągają żeberka i boczek. Wydaje się, że aromat i smak cenione są wyżej od elementów zawierających więcej mięsa. Jeszcze 10 lat temu to schab i szynka osiągały najwyższe ceny. Mamy do czynienia ze zmianą upodobań konsumentów.

Źróło: Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej - kzp-ptch.pl