Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
24 września 2020, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.8833 EUR EUR - 4.5272 GBP GBP - 4.9467 DKK DKK - 0.6082
Archiwum
24.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 192,25 (- 0,90%), kukurydza LIS20 - 172,00 (0,00%), rzepak LIS20 - 380,75 (- 1,42%) [euro/tona] +++ +++ +++ 23.09.2020 14:00 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,30 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,78 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

W ubiegłym miesiącu podrożała unijna wieprzowina

Joanna Kawka

W marcu br. ceny wieprzowiny zwiększyły się w 24 krajach Wspólnoty poza Bułgarią, Finlandią, Grecją i Cyprem, gdzie odnotowano spadki cen. Na Malcie cena reprezentacyjna wieprzowiny utrzymała się dotychczasowym poziomie.

Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,09 EUR/100 kg, tj. była o 2,6% wyższa niż w lutym 2015 r., ale jednocześnie o 10% niższa od ceny z marca 2014 r. W marcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano na Łotwie (+12,9%), we Francji (+7,8%), w Hiszpanii (+7,7%), Portugalii (+6,2%), Danii (+5,1%), Szwecji (+4,7%), Estonii (+4,5%), na Litwie (+4,0%), w Irlandii (+4,0%), Czechach (+3,4%), Belgii (+3,2%), Rumunii (+3,2%), Holandii (+3,1), Słowacji (+2,7%), Austrii (+2,5%), Słowenii (+2,4%), we Włoszech (+1,4%) oraz w Chorwacji (+1,4%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. kształtowała się na poziomie 141,69 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym 2015 r. Była ona (cena) równocześnie o 0,4% wyższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu br. przewyższała o 9,5% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 2,5% niższa. Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cenowego na rynku wieprzowiny w krajach Wspólnoty. Niestety działanie tego mechanizmu wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie rolników produkujących żywiec.

Zastanawiające jest, że stawki dopłat zastosowane przez Brukselę są o około 40% niższe od tych, które Unia stosowała w 2011 r. (kiedy ostatni raz uruchomiono ten mechanizm), przy poziomie cen zbliżonym do obecnego.

 

Źródło: FAMMU/FAPA