kojs

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Polska w ósemce krajów UE o najwyższym wskaźniku wzrostu cen nabiału w 2017 roku

Cezary Wójcicki
najwyzsze ceny nabialu w UE

Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności

Według danych GUS w 2017 r. w Polsce średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału (mleka serów i jaj) wyniósł 5,9% czyli więcej niż wzrost cen żywności ogółem (o 4,6%). Wśród głównych grup produktów żywnościowych tylko owoce oraz oleje i tłuszcze podrożały bardziej niż nabiał.

Warto przy tym dodać, że w przypadku cen detalicznych do olejów i tłuszczów zaliczamy masło, którego ceny w tym roku były średnio o 30,7% wyższe niż przed rokiem.

Wśród nabiału, w 2017 r. najbardziej podrożały jaja (średnio w roku o 12,8%). Ceny serów dojrzewających i topionych zwiększyły się o 6,8%, a jogurtów śmietany, napojów i deserów mlecznych o 5,9%. W mniejszym stopniu wzrosły ceny mleka pitnego (o 2,9%) oraz twarogów (o ok. 2,2%).

GUS, oprócz wskaźników cen żywności publikuje również ceny detaliczne wybranych produktów żywnościowych, w tym produktów mleczarskich. Wg tych danych za kilogram sera dojrzewającego w sklepach, w 2017 r. płacono średnio 21,01 zł, czyli o 15,7% więcej niż średnio w 2016 r. Najwięcej, w 2017 r., za ten produkt trzeba było zapłacić w woj. lubuskim (22,57 zł/kg), a najmniej w woj. podkarpackim (19,99 zł/kg).

W 2017 r. kilogram sera twarogowego półtłustego kosztował w detalu średnio 13,38 zł czyli tylko o 1,1% więcej niż w 2016 r. Najwięcej za twaróg płacili konsumenci w woj. mazowieckim (14,57 zł/kg), a najmniej mieszkańcy woj. świętokrzyskiego (11,94 zł/kg).

Średnia cena mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 3-3,5% pasteryzowanego ukształtowała się na poziomie 2,77 zł za litr, a mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 2-2,5% na poziomie 2,41 zł za litr. Względem 2016 r. oznacza to odpowiednio wzrost o 1,5 i 3,3%. Warto zauważyć, że cena skupu mleka w Polsce wzrosła w znacznie większym stopniu, przeciętnie w 2017 r. o ok. 25%.

W 2017 r. za 200 g kostkę masła płaciliśmy przeciętnie 5,83 zł czyli o 41% więcej niż 2016 r. Masło było najdroższe w woj. zachodniopomorskim, gdzie w detalu kosztowało średnio 6,20 zł/200 g, a najtańsze w woj. wielkopolskim – 5,52 zł/ 200 g.

Wzrost cen nabiału w Polsce większy niż w UE

Według danych Eurostat, w 2017 r. w Unii Europejskiej ceny detaliczne mleka serów i jaj wzrosły średnio o 3,1%, podczas gdy w Polsce wzrost ten wyniósł 6,0% (wg metodologii HICP). Wśród krajów UE, bardziej niż w Polsce, ceny detaliczne nabiału wzrosły w 7 krajach – przede wszystkim dotyczyło to krajów nadbałtyckich i naszych sąsiadów.

Największy wzrost cen tych produktów odnotowano na Łotwie (o 12,1%). W Czechach mleko sery i jaja podrożały o 10,9%, w Estonii o 10,4%, a na Litwie o 8,4%. W Niemczech ceny nabiału wzrosły o 8,2% a na Słowacji o 7,0%. Wysoką dynamiką charakteryzowała się też Holandia – 7,0%.

Źródło: AGROTydzień Bank BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu