zm skiba

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Odloty klimatystów: Jak będziemy jeść mięso, to zniszczymy planetę

Organizacja Compassion Polska przeprowadziła badanie opinii publicznej dotyczące hodowli zwierząt. – Wyniki wskazują, że Polki i Polacy zgadzają się, iż hodowla przemysłowa zwierząt stawia zyski ponad środowisko, ochronę klimatu i dobrostan zwierząt. Podobne badanie przeprowadzono w kilkunastu innych krajach – informuje organizacja, która zaprezentowała wyniki sondażu podczas szczytu klimatycznego COP27 z udziałem światowych przywódców.

Czytaj więcej...

Dzik jest dziki? O bezpieczeństwie mięsa zwierzyny łownej

Bezpieczeństwo dziczyzny jest związane m in. procesem jej pozyskiwania (tj. polowaniem) oraz temperaturą, higieną podczas transportu tuszy i podczas obróbki. Ważne aby zapewnić bezpieczeństwo dziczyzny i zapobiec ryzyku dla konsumenta. Według zwolenników dziczyzny pozyskiwanie jej odbywa się w sposób ekologiczny, a chów tego rodzaju surowca kojarzony jest z ekstensywną produkcją, przestrzegającą odpowiednich warunków i potrzeb etologicznych tych zwierząt.

Czytaj więcej...

Myć mięso, czy nie myć? Oto jest pytanie

Zgodnie z przyjętą normą, uważa się że konsumenci powinni móc bez żadnych wątpliwości, kupić mięso, które jest bezpiecznie do spożycia. Jednakże kwestią sporną jest aspekt pojęcia „bezpieczne”, dla jednych jest to surowiec bez konserwantów, dla innych zaś od patogenów. Jednak w praktyce sprostanie oczekiwaniom kupujących jest trudne. Warto walczyć z ograniczeniem patogenów już na etapie produkcji, jednak biorąc pod uwagę stan współczesnej produkcji aby uzyskać zadowalający ich poziom (patogenów) trzeba skorzystać ze środków konserwujących i przeciwdziałających rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Czytaj więcej...

Polska wołowina podbije Japonię? Azjaci doceniają wysoki poziom jakości, bezpieczeństwa i troski o zwierzęta

Polskich hodowców i producentów wołowiny od 3 lat rozgrzewa dynamiczny wzrost eksportu do Japonii. Niewątpliwe jest to bardzo dobra informacja dla całej branży. Po pierwsze w Polsce wołowina to mięso, które jest spożywane rzadko i traktowane jako produkt premium. Roczne spożycie oscyluje wokół 4 kg rocznie i jest o połowę niższe niż średnia unijna. Eksport wołowiny jest więc niezwykle istotny dla całej branży.

Czytaj więcej...

Chcą prawnie nakazać aby wegańskie posiłki znalazły się w jadłospisach

Komisja Europejska podjęła decyzję o zarejestrowaniu europejskiej inicjatywy obywatelskiej pod nazwą „Europejska inicjatywa obywatelska na rzecz wegańskich posiłków”. Inicjatorzy akcji wystąpili o wdrożenie przepisów prawa, które jednoznacznie wymagałyby, aby wegańska alternatywa była dostępna w obiektach prywatnych i publicznych sprzedających żywność i napoje w Europie.

Czytaj więcej...

Czesi wracają do nagonki na polskie mięso. Afera paszowa była do tego dobrą okazją

- Narastają niejasności dotyczące jakości polskiej żywności. Teraz mówi się o mieszaniu oleju technicznego z paszą dla drobiu. Czescy hodowcy drobiu, którzy są regularnie kontrolowani przez Państwową Administrację Weterynaryjną i inne organy nadzoru, sprzeciwiają się podobnym praktykom. Gwarantują w ten sposób najwyższą jakość domowego mięsa i jaj drobiowych -  czytamy w komunikacie prasowym Izby Rolnej Republiki Czeskiej i Czesko-Morawskiego Związku Drobiarstwa.

Czytaj więcej...

Kurczaki karmiono tłuszczami do produkcji smarów? „Branża mięsna jest tu ofiarą”

- Podczas potężnej operacji Centralnego Biura Śledczego Policji przeszukano w ubiegłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących paszę do karmienia drobiu. Śledczy mają dowody, że polskie kurczaki i kaczki dostawały w pożywieniu oleje techniczne, przeznaczone do produkcji smarów i biopaliw. Małżeństwo, które techniczne kwasy tłuszczowe sprowadzane z Rosji, Ukrainy i Malezji sprzedawało producentom pasz jako tłuszcze paszowe, zostało aresztowane – poinformował dzisiaj portal Wirtualna Polska. Co na to branża mięsna?

Czytaj więcej...

Niemcy ani myślą zrezygnować z jedzenia kiełbasy

Pomimo medialnego prania mózgu, dla 84% Niemców kiełbasa i szynka nadal będą ważną częścią diety. Pokazują to aktualne dane z sondażu przeprowadzonego przez firmę badawczą Kantar na zlecenie Federalnego Związku Niemieckich Producentów Kiełbas i Szynki (BVWS). 

Czytaj więcej...

Szwajcarzy odrzucają pomysł zakazu hodowli przemysłowej

W niedzielę szwajcarscy wyborcy odrzucili w referendum propozycję zakazu hodowli przemysłowej, co wiązałoby się z zaostrzeniem i tak już surowych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Rządowa aplikacja VoteInfo wykazała wstępny wynik 62,86% głosów przeciwko propozycji poddanej referendum w ramach szwajcarskiego systemu demokracji bezpośredniej, która zakładała konstytucyjną ochronę „godności zwierząt hodowlanych”, takich jak bydło, kurczaki i świnie.

Czytaj więcej...

Roślinne zamienniki mięsa to kolejna utopia. WHO potwierdza, że podróbki to nie jest samo zdrowie

Raport WHO z 2021 roku klasyfikuje roślinne zamienniki mięsa jako żywność wysoko przetworzoną. Zdecydowana większość z nich ma bardzo skomplikowany skład. Znajdziemy w nich groźnie brzmiące nazwy takie jak metyloceluloza czy karagen. W szczególności ten ostatni może budzić wiele wątpliwości. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że karagen może powodować stan zapalny jelit, uszkodzenie błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet przyczyniać się do insulinooporności czy cukrzycy.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu