kojs

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Żeby kiełbasa pozostała kiełbasą. Będą przepisy chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych

- Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych. Z mojej inicjatywy przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ "szynka" „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” – informuje wiceminister rolnictwa, Janusz Kowalski.

Czytaj więcej...

Najwięcej mięsa marnotrawią Amerykanie

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Lejdy (Holandia)wynika, że ​​w Stanach Zjednoczonych w przeliczeniu na mieszkańca, wyrzuca się najwięcej mięsa. Co 6 kilogram mięsa na świecie nie jest spożywany z powodu marnotrawstwa.

Czytaj więcej...

Włosi zakazali stosowania mięsa hodowlanego. Nie chcą też wegańskiego salami

Włochy zakazują produkcji, wprowadzania do obrotu i stosowania mięsa hodowlanego. Włoska Izba Reprezentantów przyjęła w czwartek odpowiednią ustawę. Zakazane są także wprowadzające w błąd określenia, takie jak wegańskie salami czy stek roślinny jako produkty zastępcze. We Włoszech sznycel czy salami można zrobić wyłącznie z prawdziwego mięsa, inaczej nie można ich tak nazwać.

Czytaj więcej...

Fałszywi obrońcy mięsa? Po wyborach białko z robaków już nikomu nie przeszkadza

W ubiegłym tygodniu Parlament Europejski przyjął rezolucję dotyczącą europejskiej strategii w zakresie białka. Większość europosłów Prawa i Sprawiedliwości głosowała „za”, choć jeszcze niedawno, w okresie przedwyborczym, występowali w obronie „polskiego schabowego”, który miał być zagrożony przez białko z robaków. Gdy kurz po kampanii wyborczej opadł, robaki w naszej diecie nie wydają się już tak straszne dla naszych reprezentantów w Brukseli.

Czytaj więcej...

Brazylijski potentat zainwestuje dziesiątki milionów dolarów w badania nad mięsem komórkowym

Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.

Czytaj więcej...

Niemcy: Wieprzowina traci przychylność konsumentów

Konsumpcja mięsa w Niemczech stale spada. Znajduje to również odzwierciedlenie w zakupach dokonywanych przez gospodarstwa domowe w sklepach spożywczych. Od stycznia do sierpnia popyt prywatny na mięso, drób i wędliny spadł o 1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Holandia: Spożycie mięsa najniższe w historii badań

W 2022 roku Holendrzy zjadali średnio 37,5 kg mięsa (75 kg masy tuszy). To o pół kilograma mniej niż rok wcześniej, czyli o 1,1 kg mniej masy tuszy (76,1 kg w 2021 r.). Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez Wageningen Economic Research (WEcR) na zlecenie Wakkera Diera. 

Czytaj więcej...

Czy świeże mięso pachnie?

Powszechnie wiadomo, że jednym z ważniejszych wskaźników jakości mięsa jest jego charakterystyka smakowa. Jednakże długoterminowe wysiłki hodowlane skupiły się głównie na osiągnięciu jak najwyższej wydajności, co bezpośrednio wpływa na zmiany w smaku mięsa (Lengkidworraphiphat i in. 2021). Co odpowiada za cechy smakowo-zapachowe w mięsie?

Czytaj więcej...

Holandia: Zachęcają do likwidacji produkcji zwierzęcej. Czyszczą rynek pod „mięso z próbówki”?

Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że ​​stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.

Czytaj więcej...

Ukradł 200 świń z rzeźni. Jak to zrobił?

Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu