kojs

skiba

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Włosi zakazali stosowania mięsa hodowlanego. Nie chcą też wegańskiego salami

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Włochy zakazują produkcji, wprowadzania do obrotu i stosowania mięsa hodowlanego. Włoska Izba Reprezentantów przyjęła w czwartek odpowiednią ustawę. Zakazane są także wprowadzające w błąd określenia, takie jak wegańskie salami czy stek roślinny jako produkty zastępcze. We Włoszech sznycel czy salami można zrobić wyłącznie z prawdziwego mięsa, inaczej nie można ich tak nazwać.

 

Włoski rząd zapowiedział, że ustawa zawierająca oba rozwiązania będzie teraz podlegać obowiązkowej kontroli UE, podczas której państwa członkowskie będą mogły zgłosić obawy dotyczące możliwego naruszenia rynku wewnętrznego UE.

 

Włochy są obecnie trzecim co do wielkości rynkiem alternatywnych produktów pochodzenia roślinnego w Europie, z obrotami przekraczającymi 600 milionów euro w 2022 r., podaje organizacja non-profit „The Good Food Institute Europe (GFI)”. Z ich badań przeprowadzonych we Włoszech wynika, że ​​55 proc. osób jest zainteresowanych zakupem mięsa hodowlanego, a 75 proc. uważa, że ​​należy ograniczyć spożycie mięsa. Media DGP (m.in. Gelderlander, AD i De Stem) przeprowadziły niedawno wśród swoich czytelników ankietę, z której około 65 proc. uważa, że ​​nie trzeba ograniczać spożycia mięsa. Badanie przeprowadzone przez POV i NVP ujawniło podobne liczby.

 

Spadek inwestycji w mięso hodowlane

 

GFI Europe nie jest zadowolona z nowego prawa i ostrzega, że ​​decyzja polityczna doprowadzi do zmniejszenia inwestycji we Włoszech, wysłania włoskich badaczy za granicę i wyhamowania walki ze zmianami klimatycznymi, podczas gdy inne kraje europejskie stawiają na mięso hodowlane i inwestycje w substytuty mięsa. Argumentuje też, że ustawa nie tylko pozbawia konsumentów wolności wyboru, ale także izoluje Włochy od dalszych inwestycji.

 

Jednakże wysoce wątpliwe jest, czy inne oznakowanie odbiera swobodę wyboru. Konsumenci nadal mogą kupować produkty zastępujące mięso, ale teraz będą wyraźniej poinformowani, że dany produkt nie ma nic wspólnego z mięsem i często nie zastępuje mięsa pod względem wartości odżywczych. W przypadku mięsa hodowlanego nie stworzono protokołów bezpieczeństwa, dlatego mięso hodowlane nie może być jeszcze sprzedawane w UE. Nawiasem mówiąc, prawo nie mówi nic o badaniach nad mięsem hodowlanym.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu