kps

kps

CenyRolnicze
29 kwietnia 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0346 EUR EUR - 4.3190 GBP GBP - 5.0509 DKK DKK - 0.5791
Archiwum


29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Redakcja
mięso, wieprzowina, grill, nowotwory

Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia – taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej, wieprzowina jest źródłem mikro i makroelementów, których nie znajdziemy w innych rodzajach pożywienia. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, ale i roślinne.

 

Wieprzowinie od lat przypisywano szkodliwość dla zdrowia i przestrzegano przed jej jedzeniem. Najnowszy raport Związku Polskie Mięso rzuca wiele światła na te kwestie. Prezentuje obszerny przegląd badań na temat wpływu mięsa wieprzowego na zdrowie. Okazuje się, że w odpowiednich ilościach wieprzowina nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jest wręcz koniecznym składnikiem zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

 

Zdrowsza niż dawniej

 

Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera 30 procent mniej tłuszczu, niż ta produkowana w latach 80. ubiegłego wieku. Jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dość dużo wysokowartościowego białka. Może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B, oraz kwasu foliowego – mówi prof. Wiesław Przybylski z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie

 

W analizie omówione zostały badania, opublikowane w 2020 roku w Annals of Internal Medicine przez międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem Mi Ah Han z Chosun University w Korei Południowej. Badania polegały na meta-analizie tzw. badań kohortowych, obejmujących ponad 6 mln uczestników. Analizowano wpływ mięsa czerwonego na zapadalność na nowotwory (przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi lub prostaty) i śmiertelność z ich powodu. Badania te nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego. Pokazały, że nie można udowodnić takiego związku.

 

- To bardzo solidne badania, które każą poszukiwać innych przyczyn chorób nowotworowych. Pokazują, że nie powinniśmy rezygnować  z wartościowych posiłków mięsnych, które dostarczają naszemu organizmowi substancji odżywczych niedostępnych w innych produktach – dodaje dr Anna Onopiuk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, współautorka raportu.

 

Spożycie mięsa nie wzrasta

 

Raport przywołuje też ciekawe badania amerykańskiej naukowiec Shalene H. McNeill, opublikowane w 2014 roku. Pokazują one, jak na przestrzeni blisko 40 lat zmieniała się dieta Amerykanów. W tym czasie wzrosła ilość kalorii z 2057 kcal do 2674 kcal. Co ważne spożycie mięsa w tym czasie utrzymało się na względnie stałym poziomie. Wzrosła z kolei konsumpcja rafinowanych zbóż i cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności.

 

Pełny raport dostępny jest tutaj – kliknij.

 

Źródło: Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu