Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że sprzedaż produktów mięsnych znakowanych flagą polską przynosi zauważalne wyniki. - Niepokoi nas jednak fakt, że nie wszystkie firmy przestawiły się na znakowanie produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, ograniczając pozytywny wpływ sprzedaży żywności na gospodarkę. Apelujemy do producentów, aby nie zaniedbywali obowiązku znakowania produktów krajem pochodzenia – czytamy w piśmie siedmiu organizacji rolniczych skierowanym do przetwórców żywności i konsumentów.
Z początkiem 2017 roku weszły w życie przepisy dotyczące dobrowolnego znakowania środków spożywczych informacją „Produkt Polski”. Celem znakowania jest wyróżnienie produktów krajowych wytworzonych z polskich surowców, umożliwiające konsumentom odnalezienie ich na półkach sklepowych. Od 30 września 2020 wszedł w życie obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę z grafiką kraju pochodzenia produktu. Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że sprzedaż produktów krajowych znakowanych flagą polską przynosi zauważalne wyniki.
- Niepokoi nas jednak fakt, że nie wszystkie firmy przestawiły się na znakowanie produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, ograniczając pozytywny wpływ sprzedaży żywności na gospodarkę. Apelujemy do producentów, aby nie zaniedbywali obowiązku znakowania produktów krajem pochodzenia. Apel kierujemy również do konsumentów, aby w większym stopniu zawracali uwagę na kraj pochodzenia produktu podczas zakupów – apelują organizacje rolnicze do konsumentów i przetwórców żywności
Aby sprzedaż żywności, w trudnym okresie pandemii, korzystnie wpływała na gospodarkę naszego kraju, niezbędna jest konsumpcja produktów wytworzonych lokalnie. Wówczas przychody i zyski trafiają do firm działających w Polsce. Wybierając produkty spożywcze wytworzone lokalnie, konsumenci ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego. Poprawia się tym samym płynność finansowa we wszystkich łańcuchach dostaw. To konsumenci przyczyniają się do utrzymania miejsc pracy i stabilizacji krajowej gospodarki.
W krajach Unii Europejskiej w okresie pandemii Covid-19, kiedy wiele znalazło się kryzysie gospodarczym, coraz większe znaczenie ma pobudzanie gospodarki krajowej przez kupowanie produktów wytworzonych lokalnie. Podczas częściowych lockdown’ów, kiedy wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, sprzedaż żywności nabiera szczególnego znaczenia. To sektor żywnościowy pozostaje często stabilizatorem gospodarki.
List sygnowany podpisami organizacji rolniczych z branż wołowiny, drobiu i trzody chlewnej został skierowany również do ministra rolnictwa i Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Może zainteresuje Cię również:
Walka z mięsem nie ma sensu. Taka dieta towarzyszy
Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym
Jak hodowcy oceniają Fundusz Promocji Mięsa Wieprz
W 2020 r. zarząd Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wydał 1
Nie zapewnimy bezpieczeństwa żywnościowego jeżeli
- Komisja Europejska rozpoczęła bardzo niebezpieczną dyskusj
Rolnik odbiera mleko cielętom? Hodowcy apelują o
Marzec i kwiecień to tradycyjny czas wzmożonych działań orga
Nie kupuj “kota w worku”. Na co zwracać uwagę przy
Decyzja podejmowana podczas zakupu mięsa zależy od wielu czy
W Brukseli istnieje presja na stygmatyzowanie mięs
- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkt
Mięso z drukarki 3D? Za 10 lat takie zjawisko może
Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja
Mięso w sklepach z przekroczoną zawartością wody
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prze
Dieta wegańska źle wpływa na kości?
Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj
Importowane warzywa w polskich opakowaniach? Tak e
Rolnicy alarmują, iż warzywa importowane m.in. z Belgii i Ho
Rolnik sprzedawał tradycyjne mięso jako produkt ek
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rol
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z
Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Wyższy dobrostan będzie oznaczał wyższe ceny mięsa
- Polska jest zainteresowana wprowadzeniem ogólnoeuropejskie
Minister Puda: Na wolnym rynku reguły ustala konsu
- Kuchnia to wyjątkowe miejsce w polskim domu. To jego serce
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Znakowanie dobrostanu zwierząt. Dodatkowy koszt dl
Copa-Cogeca jest w trakcie przygotowania stanowiska w sprawi
Polscy hodowcy trzody chlewnej walczą o przetrwani
Restrykcje nakładane przez rządy krajów unijnych w ramach wa
Mlekovita rozwija polską markę na światową skalę
Już od ponad 90 lat Mlekovita, firma ze 100-procentowym pols
„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakoś
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii
Eksportowe straty polskiego drobiarstwa mogą sięgn
Przez pierwsze siedem miesięcy tego roku polskie firmy drobi
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Coraz większą nadpodaż drobiu na rynku. Będą rozda
Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa na Filipinach p
Znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia. Czy to c
30 września wejdą w życie zmiany w rozporządzeniu
Ile zarabiają na świni od rolnika?
Obecnie hodowca świń może otrzymać za sprzedanego tucznika o
Minister Ardanowski o bojkocie żywności od polskic
Przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Roln
Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szc
Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z i
Już niebawem obowiązek znakowania mięsa flagą kraj
30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
Polacy chcą żywności od lokalnych producentów. Co
Ponad 80% konsumentów chce, aby sieci handlowe w Polsce miał
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Niemcy atakują ministra Ardanowskiego i donoszą do
- Rząd PiS zagraża wolności europejskiego ruchu towarowego.
Minister Ardanowski: Jestem przekonany, że solidar
– Dzięki rolnikom nie musimy się martwić o to, czy będziemy
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
UOKiK w końcu wziął się za kontrolę sieci handlowy
1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach wzięła pod l
Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci
Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksp
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Koronawirus wpływa na rynek wieprzowiny. Ceny w Ch
Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i zbliżyły się d
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Kolejne kraje rezygnują z polskiego drobiu. Na liś
Wczoraj Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o kolejn
Wietnam podwoił import wieprzowiny
Od lutego do listopada wirus ASF w Wietnamie zmniejszył popu
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Starcie liderów organizacji rolniczych. Dokąd zmie
Michał Kołodziejczak, prezes fundacji Agro Unia, domaga się
KOWR zapłaci Agrounii ponad 70 tys. zł za realizac
Fundacja Agrounia realizuje pakiet działań marketingowych zw
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Chiny uwalniają rezerwy wieprzowiny by obniżyć cen
Rząd Chin ponownie sięga do strategicznych rezerw wieprzowin
Okres stabilizacji na unijnym rynku tuczników
W krajach Unii Europejskiej rynek tuczników wkroczył w okres
KZP-PTCh: Polska wieprzowina jest mięsem bezpieczn
- W związku z pojawiającymi się informacjami o zagrożeniu dl
Minister Ardanowski: Polska żywność to jest najle
- To najlepiej rozumiany patriotyzm gospodarczy – stwierdził
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
Mniejsza liczba tuczników oferowanych w UE do uboj
Upały pogorszyły przyrosty zwierząt, co ma wpływ na spadek w
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Rabobank przewiduje niedobory mięsa na świecie z p
Duże ilości mięsa dostępne na całym świecie zostaną wkrótce
Na unijny rynek trafi więcej drobiu z Ukrainy?
Pojawiły się doniesienia, że Ukraina i UE podjęły rozmowy w
Walmart pozywa największe firmy drobiarskie w Stan
Największy detalista na świecie, amerykański Walmart, pozwał
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Belgia wygrywa walkę z ASF. Co stoi za sukcesem?
Dla państwa, któremu eksport wieprzowiny przynosi bardzo duż
Zakłady mięsne doszły do muru? Nie będzie dalszych
Ceny żywca wieprzowego są wysokie, co z pewnością cieszy pro
Mięso też będzie oznaczone biało-czerwoną flagą
Niedawno informowaliśmy o rozporządzeniu ministra rolnictwa,
Minister rolnictwa podpisał rozporządzenie o znako
Rozporządzenie zmieniające przepisy w sprawie znakowania p
ASF w Chinach sprzyja eksporterom wołowiny i drobi
Rosnący popyt na wieprzowinę w Chinach doprowadził w ostatni
Ponad 13,6 tys. kg belgijskiej wieprzowiny skażone
W lutym br. ujawniono głośną aferę z belgijskim mięsem zawie
Nafaszerowana lekami sztuka już nie przejdzie?
Zgodnie z wytycznymi jakie otrzymali powiatowi lekarze weter
Znakowanie produktów flagą: najpierw ziemniaki, pó
Podczas sobotniej konwencji regionalnej PiS w Kadzidle, któr
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Zakaz eksportu mięsa wieprzowego i wołowego na Kub
Służby weterynaryjne Kuby poinformowały Ambasadę RP w Hawani
Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa m
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjne
Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzes
Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyj
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Brazylijczycy chcą sprzedawać drób do Chin po wyżs
Brazylijscy eksporterzy drobiu prowadzą rozmowy z chińską ad
Uzbekistan ogranicza przywóz polskiej wieprzowiny
W związku z występowaniem ASF na terytorium Polski służba we
Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa
Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Spadła sprzedaż unijnego mięsa wieprzowego do USA
Wysoki popyt w Korei Płd. przekłada się na wzrost unijnego e
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Ukraina trzecim eksporterem drobiu w Europie
Ukraina odnotowała wzrost o 15% w eksporcie mięsa drobiowego
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzon
Chińczycy jedzą coraz więcej wieprzowiny
Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźni
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Królik i zając to nie to samo
Laicy często mylą te dwa gatunki należące do rodziny zajęcza
Wraca możliwość eksportu mięsa drobiowego z Polski
Zgodnie z pismem Ambasady RP w Pekinie przekazanym w dniu 25
Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa
Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace
Bakterie, pasożyty i wirusy zawarte w żywności, kt
Zoonozy to grupa chorób zakaźnych i pasożytniczych zwierząt,
Francuzi jedzą coraz mniej mięsa
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylk
Spadek cen mięsa drobiowego w Stanach Zjednoczonyc
Jedną z najważniejszych cech światowego rynku drobiu w ostat
Przewidywany duży wzrost produkcji brojlerów kurzy
Amerykański departament rolnictwa (USDA) wydał uaktualnione
Luksemburg z najwyższą, a Polska z najniższą ceną
Dane opublikowane przez Eurostat wskazują, że ceny mięsa w s
W ciągu dekady konsumpcja drobiu wzrośnie o kilkan
Prognozy wzrostu popytu na drób opierają się na pomyślnych p
RPA ponownie otwiera się na polski drób
Służby weterynaryjne Republiki Południowej Afryki poinformow
Niemieccy hodowcy drobiu domagają się podniesienia
Niemieccy hodowcy żywca drobiowego zrzeszeni w organizacji Z
Ułatwienia dla rolników z obszarów objętych ASF
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o sz