Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
15 kwietnia 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.8014 EUR EUR - 4.5546 GBP GBP - 5.2376 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
15.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 219,50 (- 0,57%), kukurydza CZE21 - 221,00 (0,00%), rzepak MAJ21 - 508,00 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ 14.04.2021 13:06 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,50 zł/kg, średnia: 5,98 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++

Koronawirus w Zakładach Mięsnych w Kole. Zakażonych jest sześciu pracowników

Redakcja

U sześciu pracowników Sokołów S.A. (zakład w Kole) badania potwierdziły zakażenie wirusem COVID-19. Pomimo tych kłopotów, zakład kontynuuje produkcję.

 

- Zdrowie i bezpieczeństwo pracowników są naszym priorytetem, dlatego już od momentu pojawienia się zagrożenia koronawirusem, firma Sokołów S.A. podjęła szereg działań i dodatkowych procedur mających na celu zapewnienie szczególnej ochrony osobom zatrudnionym w naszej firmie. Obowiązują one we wszystkich zakładach i jednostkach biznesowych Grupy Sokołów i obejmują m.in.: bezwzględny zakaz wstępu na teren zakładu osób z objawami infekcji obowiązek zdezynfekowania rąk środkiem dezynfekcyjnym dostępnym w dozownikach umieszczonych przy wszystkich wejściach do zakładów i biur Spółki kontrolę temperatury ciała u każdego pracownika wchodzącego na teren zakładu obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych przechodzenie do swojego stanowiska pracy tylko wyznaczonymi drogami komunikacyjnymi przebywanie tylko w pomieszczeniach związanych z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych zachowanie dystansu od innych pracowników min. 1,5 m oraz maksymalne ograniczenie kontaktu z innymi pracownikami pracę zdalną, jeśli tylko stanowisko na to pozwala wzmożoną dezynfekcję maszyn, hal produkcyjnych i pomieszczeń w zakładzie Obowiązujące zasady bezpieczeństwa zostały przekazane pracownikom za pomocą newsletterów, plakatów, systemu monitorów oraz drogą mailową – czytamy w komunikacie zarządu firmy.

 

Władze spółki podkreślają, że wprowadzenie restrykcyjnych zasad bezpieczeństwa wewnątrz zakładu nie wyklucza możliwości zarażenia pracowników wirusem na zewnątrz, poza jego terenem. - Informujemy, że u sześciu pracowników Sokołów S.A. (zakład w Kole) badania potwierdziły zakażenie wirusem COVID-19. W zaistniałej sytuacji podjęliśmy wszelkie działania zgodne z zaleceniami i procedurami służb sanitarno-epidemiologicznych. Współpracujemy w tym zakresie z odpowiednimi służbami sanitarnymi. Zgodnie z przyjętymi przez nas procedurami zakładowy zespół odpowiedzialny za podejmowanie działań w związku z pandemią COVID-19 wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami i skierował ich na urlop. Listę tych osób bezzwłocznie przekazaliśmy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Dodatkowo dyrekcja zakładu podjęła decyzję o przebadaniu wszystkich pracowników dywizji wieprzowej wraz z pracownikami firm zewnętrznych pracujących na terenie wydziału wieprzowego oraz pracowników dziennej zmiany wydziału rozbioru wołowego. To z tych wydziałów pochodzą pracownicy, u których badania potwierdziły obecność koronawirusa. Obecnie oczekujemy wyników z laboratorium – głosi komunikat ZM w Kole.

 

Wszyscy pracownicy zakładu w Kole zostali poinformowani o potwierdzonych przypadkach zakażenia. Ponownie przypomniane im zostały obowiązujące w zakładzie zasady i procedury, które służą wzmocnieniu bezpieczeństwa wśród wszystkich zatrudnionych. - Zgodnie z rygorystycznymi procedurami higieny i bezpieczeństwa, pracownicy produkcyjni pracują w pełnym zabezpieczeniu, obejmującym maseczki, rękawiczki i odzież ochronną. Każdego dnia w zakładzie przeprowadzane jest dokładne mycie oraz dezynfekcja maszyn, hal produkcyjnych i stołówki pracowniczej. Celem tych działań jest całkowite wyeliminowanie możliwości wtórnego zakażenia ze strony pracowników. Sanepid nie zgłosił żadnych zastrzeżeń do zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie oraz ich przestrzegania. Zakład Sokołów S.A. w Kole kontynuuje produkcję. Pragniemy też podkreślić, że zgodnie z wiedzą naukową nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub drogą przenoszenia wirusa COVID-19 – pisze zarząd spółki.

 

Może zainteresuje Cię również:

Producenci ziemniaków totalnie odcięci od rynków z

Producenci warzyw, zwłaszcza ziemniaków i cebuli, są zrozpac

Rolnik na kwarantannie jak trendowaty. Weterynarz

Pani Ewie z woj. świętokrzyskiego wyprosiła się maciora. Pro

Czy szczepionki na COVID-19 dla zwierząt mają sens

Rosja poinformowała, że jako pierwsza na świecie utworzyła i