kojs

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Koronawirus w Zakładach Mięsnych w Kole. Zakażonych jest sześciu pracowników

Redakcja

U sześciu pracowników Sokołów S.A. (zakład w Kole) badania potwierdziły zakażenie wirusem COVID-19. Pomimo tych kłopotów, zakład kontynuuje produkcję.

 

- Zdrowie i bezpieczeństwo pracowników są naszym priorytetem, dlatego już od momentu pojawienia się zagrożenia koronawirusem, firma Sokołów S.A. podjęła szereg działań i dodatkowych procedur mających na celu zapewnienie szczególnej ochrony osobom zatrudnionym w naszej firmie. Obowiązują one we wszystkich zakładach i jednostkach biznesowych Grupy Sokołów i obejmują m.in.: bezwzględny zakaz wstępu na teren zakładu osób z objawami infekcji obowiązek zdezynfekowania rąk środkiem dezynfekcyjnym dostępnym w dozownikach umieszczonych przy wszystkich wejściach do zakładów i biur Spółki kontrolę temperatury ciała u każdego pracownika wchodzącego na teren zakładu obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych przechodzenie do swojego stanowiska pracy tylko wyznaczonymi drogami komunikacyjnymi przebywanie tylko w pomieszczeniach związanych z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych zachowanie dystansu od innych pracowników min. 1,5 m oraz maksymalne ograniczenie kontaktu z innymi pracownikami pracę zdalną, jeśli tylko stanowisko na to pozwala wzmożoną dezynfekcję maszyn, hal produkcyjnych i pomieszczeń w zakładzie Obowiązujące zasady bezpieczeństwa zostały przekazane pracownikom za pomocą newsletterów, plakatów, systemu monitorów oraz drogą mailową – czytamy w komunikacie zarządu firmy.

 

Władze spółki podkreślają, że wprowadzenie restrykcyjnych zasad bezpieczeństwa wewnątrz zakładu nie wyklucza możliwości zarażenia pracowników wirusem na zewnątrz, poza jego terenem. - Informujemy, że u sześciu pracowników Sokołów S.A. (zakład w Kole) badania potwierdziły zakażenie wirusem COVID-19. W zaistniałej sytuacji podjęliśmy wszelkie działania zgodne z zaleceniami i procedurami służb sanitarno-epidemiologicznych. Współpracujemy w tym zakresie z odpowiednimi służbami sanitarnymi. Zgodnie z przyjętymi przez nas procedurami zakładowy zespół odpowiedzialny za podejmowanie działań w związku z pandemią COVID-19 wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami i skierował ich na urlop. Listę tych osób bezzwłocznie przekazaliśmy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Dodatkowo dyrekcja zakładu podjęła decyzję o przebadaniu wszystkich pracowników dywizji wieprzowej wraz z pracownikami firm zewnętrznych pracujących na terenie wydziału wieprzowego oraz pracowników dziennej zmiany wydziału rozbioru wołowego. To z tych wydziałów pochodzą pracownicy, u których badania potwierdziły obecność koronawirusa. Obecnie oczekujemy wyników z laboratorium – głosi komunikat ZM w Kole.

 

Wszyscy pracownicy zakładu w Kole zostali poinformowani o potwierdzonych przypadkach zakażenia. Ponownie przypomniane im zostały obowiązujące w zakładzie zasady i procedury, które służą wzmocnieniu bezpieczeństwa wśród wszystkich zatrudnionych. - Zgodnie z rygorystycznymi procedurami higieny i bezpieczeństwa, pracownicy produkcyjni pracują w pełnym zabezpieczeniu, obejmującym maseczki, rękawiczki i odzież ochronną. Każdego dnia w zakładzie przeprowadzane jest dokładne mycie oraz dezynfekcja maszyn, hal produkcyjnych i stołówki pracowniczej. Celem tych działań jest całkowite wyeliminowanie możliwości wtórnego zakażenia ze strony pracowników. Sanepid nie zgłosił żadnych zastrzeżeń do zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w zakładzie oraz ich przestrzegania. Zakład Sokołów S.A. w Kole kontynuuje produkcję. Pragniemy też podkreślić, że zgodnie z wiedzą naukową nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub drogą przenoszenia wirusa COVID-19 – pisze zarząd spółki.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu