Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
12 kwietnia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.8144 EUR EUR - 4.5330 GBP GBP - 5.2411 DKK DKK - 0.6095
Archiwum
12.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 211,25 (- 0,71%), kukurydza CZE21 - 216,25 (- 0,35%), rzepak MAJ21 - 502,50 (- 1,57%) [euro/tona] +++ +++ +++ 12.04.2021 13:35 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,70 zł/kg, średnia: 6,13 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szczególnie szynką i karkówką

Redakcja

Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z interwencją, pytając, czy planowane są działania na rynku wieprzowiny w zakresie dopłat do przechowywania elementów z kością i dopłat do eksportu.

 

Poseł Jurgiel zwrócił uwagę, że pandemia COVID-19 doświadczyła szereg rynków rolnych, ale nie dla wszystkich z nich zostały przewidziane środki pełnej pomocy. Ogniskami koronawirusa były duże zakłady mięsne w Niemczech, Holandii czy Danii, co spowodowało, że część z nich stanęła albo utraciła moce rozbiorowe. Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szczególnie szynką z kością i karkówką, co powoduje, że poszukuje się dla nich rynków zbytu poza UE.

 

Trudno jest prognozować rozwój sytuacji na tym rynku jesienią, zwłaszcza że sytuację może jeszcze pogorszyć ASF, które w 2020 roku zbiera rekordowe żniwo wśród dzików w Polsce, co prawdopodobnie wpłynie na zwiększenie zachorowalności na tę chorobę wśród trzody chlewnej.

 

W związku z tym eurodeputowany Krzysztof Jurgiel pyta, czy Komisja planuje uruchomić dopłaty do przechowywania elementów z kością oraz wprowadzić instrument pozwalającego na dopłaty do eksportu.

Może zainteresuje Cię również:

Producenci ziemniaków totalnie odcięci od rynków z

Producenci warzyw, zwłaszcza ziemniaków i cebuli, są zrozpac

Rolnik na kwarantannie jak trendowaty. Weterynarz

Pani Ewie z woj. świętokrzyskiego wyprosiła się maciora. Pro

Czy szczepionki na COVID-19 dla zwierząt mają sens

Rosja poinformowała, że jako pierwsza na świecie utworzyła i