Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, konsumpcja jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.
Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Według naukowców przeprowadzających badania, spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Cholina uznawana jest za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest konieczna do tworzenia acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera, która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.
Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).
Źródło: KIPDiP