Dramatyczny wzrost kosztów produkcji jaj stawia wielu brytyjskich producentów na krawędzi bankructwa. Jeśli zyski ze sprzedaży jaj nie wzrosną, setki rolników zostaną wyparte z branży. Wylęgarnie i hodowcy łączą siły i apelują o podniesienie cen w sprzedaży detalicznej.
Ze względu na szybkość i skalę rosnących kosztów, z jakimi borykają się brytyjscy producenci jaj, w branży notuje się zaskakujący spadek liczby wykluwanych piskląt. Wielu producentów anuluje zamówienia na pisklęta i młode kury.
Statystyki brytyjskiego Departamentu ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wsi wskazują na gwałtowny spadek wielkości stada niosek w Wielkiej Brytanii od początku roku. Przewiduje się, że w lipcu liczba dorosłych kur niosek w Wielkiej Brytanii spadnie do 37 milionów - w porównaniu do 40 milionów w 2020 i 2021 roku. Trend spadkowy prawdopodobnie będzie się utrzymywał. Niedobór kur niosek jest częściowo spowodowany utratą ok. 1,5 miliona ptaków z powodu ptasiej grypy zimą tego roku.
Wśród obecnych wyzwań, przed jakimi stoją producenci jaj w Wielkiej Brytanii są:
- Wzrost cen paszy o około 150 GBP (ok. 840 zł) za tonę w przypadku paszy konwencjonalnej, co samo w sobie zwiększa o 7,5 GBP (ok. 42 zł) koszt utrzymania jednej kury i oznacza o 30 pensów więcej na wyprodukowanie tuzina jaj.
- Wzrost cen energii elektrycznej o 150-200%, 6-krotny wzrost cen gazu i o 50% oleju napędowego.
- Niedobór pracowników ferm spowodowany Brexitem.
- Wzrost innych kosztów – m.in. opakowań, czy księgowości.
Brytyjska Rada Przemysłu Jajczarskiego (British Egg Industry Council) dodała, że koszty kurcząt wzrosły w ciągu ostatnich 2 lat o 15%, podczas gdy koszty paliwa wzrosły o 30%, pracy o 7%, a opakowań o 15% w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Jeśli koszty będą dalej rosnąć, wiele gospodarstw wkrótce zbankrutuje.
Przewodniczący Rady, Andrew Joret, apeluje, że ceny jaj w sklepach są zdecydowanie za niskie: „Dziesięć lat temu zazwyczaj płaciłeś 1,35 funta za 6 średnich jajek, dziś kosztują one poniżej 1 funta (...). Jajka są jednym z najbardziej niedocenianych naturalnych produktów pełnowartościowych, wypełnionych białkiem, witaminami i minerałami… Bez szybkiego rozpoznania powagi sytuacji znaczna liczba brytyjskich rolników nie przetrwa, a jeden z ulubionych, tradycyjnych produktów brytyjskiej produkcji przestanie być łatwo dostępny”.
Na podstawie:
Poultry World