zm skiba

skiba

CenyRolnicze
17 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0741 EUR EUR - 4.3353 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5811
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Jaja

Dziś Światowy Dzień Jaja

Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission). IEC napisała: „Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć w ten sposób do konsumentów i zachęcić ich do zwiększenia spożycia jaj”.

Czytaj więcej...

Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj

Na rynku jaj w Polsce coraz większe znaczenie ma sektor przetwórczy. Obserwacje i analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz sugerują, że ten obserwowany od kilku lat trend systematycznie rośnie w siłę. Bieżący okres, czyli czas między połową września a połową grudnia, tradycyjnie charakteryzuje się największym w roku zapotrzebowaniem przemysłu przetwórczego na jaja. Sytuacja ta powoduje, że rośnie popyt na jaja oraz ich ceny hurtowe.

Czytaj więcej...

Coraz więcej restauracji rezygnuje z jaj klatkowych

Niemal 60 restauracji, knajp i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu wycofywania jajek z chowu klatkowego (tzw. trójek”). Kierują się względami etycznymi oraz chęcią podążania za oczekiwaniami konsumentów.

Czytaj więcej...

Rynek zamienników jaj zyska na ptasiej grypie

Jak przewidują organizacje ekologiczne i producenci substancji mających zastępować jaja, strach konsumentów wywołany przez grypę ptaków ma być głównym powodem, dla którego spadnie sprzedaż jaj tradycyjnych, a zyska rynek zamienników jaj.

Czytaj więcej...

Sieć hoteli Scandic ogłasza rezygnację z jaj pochodzenia klatkowego

Trend wycofywania tzw. jaj „trójek” widoczny jest nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Największe koncerny spożywcze i sieci sklepów zadeklarowały rezygnację z używania lub sprzedaży jaj pochodzenia klatkowego. Branża hotelarska nie pozostaje w tyle — wczoraj decyzję o wprowadzeniu takich zmian ogłosiła sieć Scandic.

Czytaj więcej...

Mniejszy niż przed rokiem eksport jaj w czerwcu

Według wstępnych danych ministerstwa finansów (za MRiRW) w pierwszym półroczu 2018 r. z Polski wyeksportowano 112,4 tys. t jaj w skorupkach, tj. o 11,2% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Należy jednak zauważyć, że w czerwcu br. sprzedaż jaj z Polski była o 12,1% mniejsza niż w czerwcu 2017 r. i wyniosła 14,0 tys. t.

Czytaj więcej...

Brytyjski protekcjonizm może uderzyć w unijnych producentów jaj

Na Wyspach zaostrzają się negatywne nastroje wobec jaj i przetworów pochodzących z importu. Brytyjczycy coraz śmielej twierdzą, że jaja spoza ich kraju stwarzają powracające ryzyko zagrożenia bezpieczeństwa konsumentów. Dzieje się tak w kontekście kampanii promocyjnych jaj produkowanych według brytyjskiego programu British Lion Code of Practice, czyli jaj spod znaku „lwa”. Lokalni farmerzy od lat nakłaniali miejscowych konsumentów do spożywania jaj wyłącznie oznakowanych na skorupie kodem British Lion.

Czytaj więcej...

Lepsza jakość jaj wolnowybiegowych to tylko mit?

Konkluzje o braku różnic między produktami drobiarskimi można wysnuć z najnowszego raportu prestiżowego CAST (The Council for Agricultural Science and Technology). Badacze po przejrzeniu około 150 prac naukowych dotyczących tej tematyki orzekli, że nie ma przekonujących dowodów na to, aby – na przykład – jaja wolnowybiegowe były lepsze od jaj pozyskanych w ramach innych systemów. 

Czytaj więcej...

Sektor jaj zagrożony przez zamienniki

Zastępowanie jaj w różnych produktach substancjami zamiennymi może się okazać coraz większym problemem dla sektora jaj. Firma Arla, jeden z najpoważniejszych graczy na europejskim rynku żywnościowym w sektorze mlecznym, stworzyła narzędzie, które pozwala sektorowi ciastkarsko - piekarniczemu na kalkulowanie opłacalności zastępowania produktów przetwórstwa jaj innymi składnikami. 

Czytaj więcej...

Jakość w cenie jajka

Pochodzenie niosek, ich wiek, system chowu, odpowiednie żywienie oraz profilaktyka weterynaryjna bezpośrednio wpływają na jakość jaj. Równie ważne jest także ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

Czytaj więcej...

Uwaga na jaja z lazalocydem

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej wydały decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych znajdujących się w sprzedaży oznaczonych na skorupkach następującym kodem: 3 - PL 30211306 z terminami przydatności do spożycia: od 15.06.2018 do 06.07.2018.

Czytaj więcej...

Kanadyjczycy jedzą coraz więcej jaj

W ostatnich 12 miesiącach sprzedaż jaj spożywczych w Kanadzie wzrosła o 6,6 procent. Obserwatorzy rynku jaj są zgodni, że wzrost sprzedaży branża zawdzięcza zmianom jakie wprowadziły największe sieci restauracyjne typu fast food.

Czytaj więcej...

Sieć pizzerii DaGrasso wycofuje jaja klatkowe

Największa sieć pizzerii w Polsce, licząca łącznie prawie 180 lokali, podjęła decyzję o wycofaniu z produkcji wszystkich jajek z chowu klatkowego do 2025 roku. Deklaracja obejmuje zarówno jajka całe, jak i przetworzone — proszek jajeczny i płynną masę jajeczną.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu