Od tygodnia żywiec i tuszka tanieją nawet o kilkadziesiąt groszy co dwa dni. Trudno przewidzieć, jak będą wyglądały notowania przed weekendem. Dzisiejsze obniżki pokazują jednak, że mięsa na rynku jest wystarczająco dużo, aby ceny ustalić na poziomie z połowy stycznia, kiedy brojler kosztował 3,10-3,50 zł/kg, a tuszka 4,50-5,20 zł/kg (dane z piątku 16.01.2015 r.), a nadchodzący długi weekend majowy nie ma jeszcze większego wpływu na notowania.
Według wstępnych danych federalnego biura ds. rolnictwa (BLE), w 2014 r. produkcja jaj w Niemczech wyniosła 13,8 mld szt. i w skali roku wzrosła o 0,7%. Import jaj sięgnął 424 tys. ton i był prawie o połowę wyższy niż w 2000 r. W ciągu ostatnich 14 lat eksport jaj zwiększył się o 70% do 123 tys. ton.
Według danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 102,7 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt (87% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 5,2% do ponad 89,4 tys. ton.
Optymistyczne prognozy pogody na długi weekend majowy nie wpływają jak na razie na ceny drobiu. Już w ostatni piątek (10.04.2015 r.) zanotowano pierwsze przeceny, dziś zostały one jeszcze pogłębione. Średnia cena tuszki spadła o kolejne - 0,20 zł/kg, brojlera natomiast o - 0,10 zł/kg.
Dziś na rynku obserwowaliśmy zniżki cen drobiu. Sytuacja może dziwić, ponieważ zbliżający się długi weekend majowy oraz sprzyjająca grillowaniu pogoda sugerują zwiększenie zapotrzebowania na mięso. Możliwe więc, że dzisiejsze obniżki były jednorazowe i w kolejnym tygodniu drób podrożeje.
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w marcu br. (do 27.03) wyniosła 187,9 EUR/100 kg i wobec lutego wzrosła o 0,9%. W skali roku ceny były o 3,8% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 jeszcze o 2,5% wyższe.
Poświąteczne notowania przyniosły znaczne podwyżki na rynku drobiu. O ile brojler od środy (01.04.2015 r.) podrożał średnio zaledwie o + 0,01 zł/kg, to minimalna cena tuszki wzrosła aż o + 0,30 zł/kg.
W lutym 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 131,1 EUR/100 kg i była o 1,3% niższa niż w styczniu i o 2,2% wyższa niż w lutym 2014 r.
Rosja planuje zwiększyć krajową produkcję drobiu do ponad 6 mln ton do 2020 r. W 2014 r. prognozy wytwarzania zostały jednak obniżone do 3,1 mln ton, co odzwierciedla spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji do poziomu najniższego od 1999 r.
Na rynku drobiu przez cały tydzień obyło się bez większych wahnięć. Dziś można mówić, że prognozy z ubiegłego tygodnia dot. przecen się nie sprawdziły, choć średnie ceny tuszki i brojlera nieco się obniżyły.
Przypadki ptasiej grypy H5N8 wykryte w lutym na Węgrzech przyniosły negatywne skutki w handlu międzynarodowym tego kraju. Węgierscy producenci spotkali się z ostrymi restrykcjami ze strony rosyjskiej.