Zgodnie z ustaleniami pomiędzy Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Ukrainy w dniach 20-21 lipca 2023 r. odbył się audyt służby właściwej Ukrainy w formule on-line, dotyczący procedur weterynaryjnych wdrożonych w Polsce w związku z wystąpieniem wirusa rzekomego pomoru drobiu. Audyt został zorganizowany w odpowiedzi na wniosek strony polskiej o uznanie przez władze Ukrainy regionalizacji w odniesieniu do wspomnianej choroby po wprowadzeniu przez władze tego kraju zakazu importu drobiu i surowego mięsa i jaj z całego terytorium Polski.
Na pytania strony ukraińskiej odpowiadali eksperci Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Wojewódzkiego i Powiatowego Inspektoratu w Białymstoku, a także naukowcy z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Omówione zostały regulacje prawne dotyczące m.in. rejestracji gospodarstw i zakładów drobiu, bioasekuracji, zwalczania wirusa, jak również zasady kontroli przemieszczania w ramach UE, eksportu i tranzytu drobiu oraz produktów od niego pochodzących.
Na prośbę strony ukraińskiej udostępniona i przekazana została obszerna dokumentacja dotycząca zagadnienia. Wyniki audytu nie są jeszcze znane, ale w przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie w celu uzgodnienia dalszych kroków prowadzących do jak najszybszego, ponownego otwarcia granicy ukraińskiej dla polskich towarów.
Białoruś wprowadza restrykcje importowe
Ponadto Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że zgodnie z decyzją opublikowaną na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi wprowadzone zostały restrykcje importowe dla towarów pochodzących z województwa podlaskiego z uwagi na wystąpienie rzekomego pomoru drobiu.
W związku z powyższym obecnie obowiązuje zakaz wwozu na terytorium Republiki Białorusi następujących towarów z województwa podlaskiego:
- żywego drobiu;
- jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
- mięsa drobiowego, jaj w proszku, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych przetwórstwa jaj kurzych;
- puchu i pierza;
- trofeów myśliwskich dzikich zwierząt (ptactwa);
- pasz i dodatków paszowych, zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie (z wyjątkiem dodatków paszowych i - poddanych obróbce termicznej gotowych karm dla kotów, psów, tchórzy, tchórzofretek, fretek, gryzoni, zwierząt akwariowych i terrariowych);
- nieprzeznaczonych do spożycia surowców pochodzenia zwierzęcego, zawierających składniki z gatunków zwierząt podatnych na zarażenie i przeznaczonych do produkcji karm dla drobiu.
Źródło: GIW