- Wolny rynek raz jeszcze pokazuje, że jest bardzo podatny na skoki cenowe. Zbyt duża różnica ceny żywca rynkowego do poziomu kontraktacji zwykle prowadzi do osłabienia dynamiki wzrostu i korekty w dół. Klasyczny tego przykład mieliśmy w tygodniu 48. Średnia cena krajowa 4,70 zł/kg może się długo nie utrzymać. Możliwa jest kolejna korekta ceny w dół w tygodniu 49. – prognozuje Adam Kurowski, niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku kontraktacji wyraźny trend wzrostowy. Od wielu tygodni eksport do Anglii wyraźnie „ciągnie” ceny kontraktacyjne w górę. W minionym tygodniu średnia cena żywca wzrosła aż o 0,09 zł/kg. To duża zmiana. Poziom 4,20 zł/kg nie oznacza końca podwyżek. Ubojnie muszą wywiązać się z rocznych kontraktów eksportowych, np. do KFC. Presja na pełne dostawy surowca nie ustaje. To utrzymuje presję na ceny żywca.
Na rynku tuszki lekka korekta w dół. Koniec tygodnia przyniósł oczekiwane spadki cen transakcyjnych do poziomu poniżej 7,00 zł/kg. Relatywnie wysoka cena tuszki w porównaniu do ceny fileta oznacza, że wiele podmiotów ogranicza dzielenie do możliwości sprzedażowych fileta w postaci surowego mięsa lub zagospodarowania, np. pod produkcję przetworzoną. Większa dzienna oferta tuszki powoduje spadek ceny. Rynek pozostaje niestabilny. Krótkotrwałe promocje w sieciach w tym tygodniu, mogą wpływać na chwilowe korekty cen w górę. W perspektywie kolejnych dni cena powinna się kształtować poniżej 7,00 zł/kg. Najlepiej sprzedającym się elementem pozostaje ćwiartka. Ogniska ptasiej grypy w Niemczech powodują, że utrzymuje się duży popyt na mięso trybowane z nogi ze strony producentów kebabów drobiowych.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 49. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,60-7,00 tuszka,
- 13,50-13,90 filet pojedynczy kl. A,
- 5,40-5,80 ćwiartka,
- 4,60-5,00 skrzydło całe,
- 1,20-1,40 korpus.
Na rynku indyka względna stabilizacja
Ceny transakcyjne żywca indyczego są na poziomie 5,50-5,60 zł/kg. Najlepiej sprzedającymi się elementami są filet i udziec z/k. Ostatni jest poszukiwany do trybowania jako surowiec używany w produkcji kebabów z drobiu. Odnotujmy lekką przecenę na skrzydle i podudziu.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w zł/kg w tygodniu 49. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
-15,80-16,30 filet,
- 12,00–12,50 udo z/k indyczka,
- 7,00-7,50 skrzydło,
- 5,50-6,00 podudzie.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 06.12.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,60 - 4,80 zł/kg (średnia: 4,69 zł/kg na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (03.12.2021) średnia cena nie uległa zmianie.
kontraktacja: 4,10 - 4,31 zł/kg (średnia: 4,20 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,70– 7,50 zł/kg (średnia 7,05 zł/kg, na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,02 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,60-4,80 (4,69) |
4,50-4,90 (4,69) |
brojler |
4,10-4,31 (4,20) |
4,10-4,31 (4,20) |
tuszka |
6,70-7,50 (7,05) |
6,70,7,50 (7,03) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury