kps

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Niemcy jedzą coraz więcej mięsa drobiowego. Podobny trend obserwowany jest w pozostały krajach UE

Paweł Hetnał
spożycie mięsa drobiowego, konsumpcja mięsa drobiowego

Za Odrą mają apetyt na drób. Spożycie tego mięsa przypadające na jednego mieszkańca w 2020 roku wyniosło 22,3 kg. Oznacza to, że spożycie kurczaków, indyków itp. w Niemczech wzrosło o 17% od 2010 roku. Wpisuje się w trend obserwowany w Unii Europejskiej, ponieważ w krajach wspólnoty spożycie drobiu wzrosło aż o 23% w ciągu ostatniej dekady.

 

Drób jest wszechstronny 

 

- Ten rozwój nie jest przypadkiem, ponieważ mięso z kurczaka i indyka zaspokaja rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zbilansowaną dietę - pisze niemieckie Federalne Stowarzyszenie Ubojni Drobiu (BVG). Mięso to ma naturalnie niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. Dostarcza także organizmowi ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy B3, B6 i B12 oraz cynk i fosfor.

 

Kolejna zaleta: drób jest niezwykle wszechstronny i nadaje się do różnych metod przygotowania - czy to grillowania, pieczenia, czy duszenia. Różne kawałki, takie jak piersi, nogi lub skrzydła, stanowią idealną podstawę dla zróżnicowanej, kreatywnej kuchni.

 

Unijne standardy hodowli najwyższe na świecie 

 

W celu zwrócenia uwagi na zalety mięsa drobiowego oraz wzmocnienia zaufania ekspertów i konsumentów do jakości unijnego drobiu, stowarzyszenie parasolowe europejskiego przemysłu drobiowego AVEC wraz ze stowarzyszeniami krajowymi w Niemczech, Francji, Włoszech , Polsce i Holandii w 2020 zainicjowały szeroką kampanię informacyjną. Program jest wspierany przez Komisję Europejską.

 

Kampania dostarcza informacji o wysokich standardach w zakresie dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywności. Według stowarzyszenia standardy w Unii Europejskiej należą do najwyższych na świecie. Zapewniają to zarówno surowe przepisy UE, jak i dobrowolne inicjatywy branżowe, które nieustannie poprawiają warunki produkcji w zakresie ochrony zasobów i dobrostanu zwierząt.

 

Centralną platformą kampanii jest strona internetowa eu-poultry.eu zawierająca fakty i liczby dotyczące drobiu z Unii Europejskiej, porady i wskazówki dotyczące higieny w kuchni oraz wiele inspiracji kulinarnych.

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu