Za Odrą mają apetyt na drób. Spożycie tego mięsa przypadające na jednego mieszkańca w 2020 roku wyniosło 22,3 kg. Oznacza to, że spożycie kurczaków, indyków itp. w Niemczech wzrosło o 17% od 2010 roku. Wpisuje się w trend obserwowany w Unii Europejskiej, ponieważ w krajach wspólnoty spożycie drobiu wzrosło aż o 23% w ciągu ostatniej dekady.
Drób jest wszechstronny
- Ten rozwój nie jest przypadkiem, ponieważ mięso z kurczaka i indyka zaspokaja rosnące zapotrzebowanie konsumentów na zbilansowaną dietę - pisze niemieckie Federalne Stowarzyszenie Ubojni Drobiu (BVG). Mięso to ma naturalnie niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. Dostarcza także organizmowi ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy B3, B6 i B12 oraz cynk i fosfor.
Kolejna zaleta: drób jest niezwykle wszechstronny i nadaje się do różnych metod przygotowania - czy to grillowania, pieczenia, czy duszenia. Różne kawałki, takie jak piersi, nogi lub skrzydła, stanowią idealną podstawę dla zróżnicowanej, kreatywnej kuchni.
Unijne standardy hodowli najwyższe na świecie
W celu zwrócenia uwagi na zalety mięsa drobiowego oraz wzmocnienia zaufania ekspertów i konsumentów do jakości unijnego drobiu, stowarzyszenie parasolowe europejskiego przemysłu drobiowego AVEC wraz ze stowarzyszeniami krajowymi w Niemczech, Francji, Włoszech , Polsce i Holandii w 2020 zainicjowały szeroką kampanię informacyjną. Program jest wspierany przez Komisję Europejską.
Kampania dostarcza informacji o wysokich standardach w zakresie dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywności. Według stowarzyszenia standardy w Unii Europejskiej należą do najwyższych na świecie. Zapewniają to zarówno surowe przepisy UE, jak i dobrowolne inicjatywy branżowe, które nieustannie poprawiają warunki produkcji w zakresie ochrony zasobów i dobrostanu zwierząt.
Centralną platformą kampanii jest strona internetowa eu-poultry.eu zawierająca fakty i liczby dotyczące drobiu z Unii Europejskiej, porady i wskazówki dotyczące higieny w kuchni oraz wiele inspiracji kulinarnych.