Podczas posiedzenia grupy roboczej „Wołowina” Copa-Cogeca oraz grupy dialogu społecznego „Wołowina” przy Komisji Europejskiej zdecydowano, że grupa robocza rozpocznie prace nad stworzeniem definicja zrównoważonej produkcji wołowiny.
Ma to związek z trwającymi w Komisji Europejskiej przygotowaniami nad stworzeniem propozycji legislacyjnej dotyczącej definicji zrównoważonego rolnictwa. Propozycje Copa-Cogeca mają być wkładem unijnych rolników w te prace.
- Podoba mi się definicja Europejskiego Zielonego Stołu Zrównoważonej Wołowiny. Tam są cztery najważniejsze obszary. Środowisko, czyli redukcja emisji gazów o 15% przez 5 lat poprzez stosowanie specjalnych praktyk w tym m.in dodatków paszowych. Obniżenie zużycia antybiotyków o 50% i całkowita rezygnacja z antybiotyków stosowanych u ludzi. Poprawa profilaktyki oraz dobrostanu zwierząt i osiągniecie w ten sposób zmniejszenia liczby upadków bydła. I wreszcie aspekt ekonomiczny, czyli zmniejszenie ilości wypadków w gospodarstwie oraz przygotowanie biznes planu w formie pisemnej dla gospodarstwa – tłumaczy Jerzy Wierzbicki - ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych i Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Wierzbicki wyjaśnia, że przy tym podejściu jeśli rolnik podejmuje w/w wysiłki dla realizacji tych celów to jest automatycznie uznany za rolnika prowadzącego produkcję w sposób zrównoważony.
Źródło: FBZPR