Kanadyjski program AgriInnovate przekazał firmie Enterra Feed Corporation 6 milionów dolarów na budowę fermy owadów, która może zmniejszyć marnotrawstwo żywności w Kanadzie, zapewniając jednocześnie paszę dla zwierząt.
Marie-Claude Bibeau, Minister Rolnictwa i Rolno-Spożywczego, ogłosiła, że Enterra Feed Corporation (Enterra) otrzymała 6 milionów dolarów w ramach programu AgriInnovate, aby pomóc zwiększyć produkcję zrównoważonych, pożywnych produktów do karmienia zwierząt. Podczas oświadczenia minister Bibeau powiedziała: „... nasz rząd chce ograniczyć marnotrawstwo żywności i liczymy, że nasi przedsiębiorcy pomogą nam to osiągnąć. Jest to ważny sposób na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, pomagając jednocześnie kanadyjskim konsumentom zaoszczędzić pieniądze. Model Enterra jest bardzo obiecujący, a nasza inwestycja pozwoli im kontynuować wprowadzanie na rynek ”.
Środki finansowe zostały wykorzystane na budowę pełnowymiarowego obiektu komercyjnego, a także innowacyjnego sprzętu i procesów w celu zwiększenia zdolności produkcyjnej i poprawy wydajności. W ramach programu AgriInnovate Enterra utworzyła najnowocześniejszy zakład produkcyjny o powierzchni 188 000 stóp kwadratowych na północ od Calgary w prowincji Alberta w hrabstwie Rocky View. W tym zakładzie Enterra produkuje składniki paszowe na bazie owadów, a produkty są przeznaczone na rynki karmy dla zwierząt do całej Ameryki Północnej, a także od niedawna do Unii Europejskiej.
Enterra opracowała własne metody, aby hodować czarne muchy żołnierskie, pożyteczne, nieinwazyjne gatunki owadów o bogatym profilu żywieniowym. Firma wykorzystuje przetworzone odpady żywnościowe z lokalnych gospodarstw, sklepów spożywczych i zakładów produkujących żywność do karmienia owadów, które są następnie suszone i przetwarzane na składniki pasz dla zwierząt i nawozy dla roślin. W swoim nowym zakładzie Enterra jest w stanie poddawać recyklingowi ponad 130 ton odpadów spożywczych dziennie. Funkcjonowanie obiektu przyniosło również ponad 65 miejsc pracy dla lokalnej gospodarki.
Keith Driver, prezes i dyrektor generalny Enterra wyjaśnił: „... nasze zrównoważone podejście do wykorzystywania konsumenckich odpadów żywnościowych i upcyklingu składników odżywczych umożliwia wychwycenie cennych składników odżywczych, które często są niewykorzystane. Powstałe produkty to wysokiej jakości składniki pasz o wyjątkowych korzystnych właściwościach, których wymagają rynki na całym świecie”.
Źródło: The Pig Site News