Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1] aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.
– Takie wyniki badania nie dziwią i wpisują się w aktualny trend zachowań konsumenckich w Polsce. Świadomi konsumenci coraz większą uwagę zwracają na znaki jakości i certyfikaty, które dają gwarancję zakupu produktu wysokiej jakości, powstałego w pełni kontrolowanym procesie produkcyjnym. Polacy preferują produkty o prostym składzie i wysokiej jakości, wytworzone z użyciem naturalnych składników i pozbawione sztucznych dodatków – mówi dietetyk kliniczny Zuzanna Szypowska, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.
Jako główną obawę związaną z zakupem mięsa drobiowego w sieciach handlowych, aż 72 proc. ankietowanych, podaje ryzyko związane z obecnością antybiotyków, a 1/3 badanych boi się niskiej jakości oraz zatrucia salmonellą. W Polsce obowiązuje zakaz podawania antybiotyków, z wyjątkiem uzasadnionych przypadków, gdy w stadzie wystąpi choroba. Leczenie prowadzi się wówczas pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii, a proces ten odbywa się przy zachowaniu okresu karencji dla danego leku. Aby ograniczyć możliwość zakażenia Salmonellą ssp. powinniśmy wybierać produkty drobiowe i jaja, oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, które mają podwyższony profil bezpieczeństwa i najwyższą jakość.
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” zarezerwowany jest dla produktów drobiowych i jaj o wysokim profilu bezpieczeństwa. Jest gwarancją naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności, minimalizującej ryzyko zakażenia Salmonellą ssp oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.
– Producenci mięsa drobiowego i jaj, którzy w żywieniu swoich zwierząt stosują dodatek do paszy Diamond XPC zostają wyróżnieni Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”. Umieszczając go na swoich produktach, wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów, dla których obok marki liczy się bezpieczeństwo żywności i jej naturalny skład. Wybierając produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” konsumenci mogą być pewni, że w ich ręce trafia produkt o ponadprzeciętnej jakości, z w pełni weryfikowanego źródła i produkcji według określonych kryteriów jakościowych, minimalizujący ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. – mówi dr Maciej Frątczak, ekspert ds. żywienia drobiu.
Produkty sygnowane Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności.
Strategicznym celem kampanii Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” jest upowszechnienie wysokiej jakości produktów drobiowych, minimalizujących ryzyko zakażenia Salmonellą ssp i zapewnienie większego bezpieczeństwa spożywanej żywności. Kampania obejmuje działania skierowane do konsumentów, producentów drobiu i jaj oraz kupców w sieciach handlowych. Kampania wspierana będzie działaniami w mediach ogólnopolskich, regionalnych oraz w Internecie, jak również na wybranych portalach społecznościowych (Facebook).
Więcej informacji o Znaku Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” na stronie www.bezpieczneznatury.pl.
***
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” przyznawany jest krajowym producentom mięsa drobiowego i jaj, stosującym z żywieniu zwierząt dodatek do paszy Diamond XPC i utrzymujący wysokie parametry jakościowe. Produkty sygnowane Znakiem Jakości „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności spełniającej wysokie standardy higieniczne i sanitarne.
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” to gwarancja naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.
Więcej informacji na www.bezpieczneznatury.pl
[1] Raport badawczy SW RESEARCH – „Jakie mięso kupują Polacy”. Badanie zostało zrealizowane w dniach 21.07-22.07.2020 r.. W ramach badania przeprowadzono 1015 ankiet z reprezentatywną grupą Polaków powyżej 18 roku życia.
Może zainteresuje Cię również:
Jak chronić drób przed stresem cieplnym?
Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wyn
Jaja dzikich ptaków – pisanki natury
Wielkanoc to fantastyczny czas na pytania o naturę ptasich j
Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?
Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu
Ceny jaj skoczyły o około 18 – 20 procent. To nie
Popyt na jaja spożywcze zaczyna przewyższać ich podaż. Efekt
Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z
Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki
Kurze pióra oczyszczą wodę z metali ciężkich
Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Szał na ekologiczne kurczaki - fatalny dla środowi
Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. R
Działania marketingowe rynku mięsnego w cieniu kor
Rynek mięsny wciąż walczy o swoją pozycję. Polska należy do
Eksportowe straty polskiego drobiarstwa mogą sięgn
Przez pierwsze siedem miesięcy tego roku polskie firmy drobi
Wszystkie jaja są równe – Światowy Dzień Jaja 9
KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod
Świnie wolą muzykę klasyczną
Świnie zdecydowanie wolą muzykę klasyczną od rocka. Krowy pr
Coraz większą nadpodaż drobiu na rynku. Będą rozda
Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa na Filipinach p
Dobra reputacja polskiego mięsa zagrożona?
Jak wynika z danych resortu rolnictwa, w I połowie
Indie obniżyły cło importowe na kukurydzę, aby wes
Indie wprowadziły ulgowe, 15% cło importowe na pół miliona t
Epidemia salmonellozy u dzieci. Winien hobbystyczn
Wiele osób w Australii zajęło się przydomowym chowem drobiu
Kurczak z lasu - nowy pomysł na chów drobiu
Przodek kury domowej do dnia dzisiejszego zamieszkuje lasy t
Egipt eksportuje drób po 14 latach zakazu
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) zezwoliła na eks
Brojlery: holenderskie systemy produkcyjne. Z jaki
W holenderskim sektorze drobiarskim funkcjonują cztery różne
Obornik drobiowy zatruwa żywność?
Obornik drobiowy to niezwykle bogaty w składniki odżywcze i
Coraz więcej państw zakazuje przycinania dziobów
Przycinanie dziobów kur niosek jest od lat stosowaną w drobi
Jaja - jeść czy nie jeść?
Czas Świąt Wielkanocnych to czas Zmartwychwstania Pańskiego,
Jaja można przechowywać dłużej niż przypuszczaliśm
Z okazji Świąt Wielkanocnych Krajowa Izba Producentów Drobiu
Jak spowolnić wzrost brojlerów?
Szybki wzrost brojlerów kurzych chowanych w systemie intensy
Ceny jaj mogą być szokujące
Coraz więcej państw na świecie zaczyna głośno mówić o obawac
Szykuje się spora podwyżka ceny jaj
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w której zrzeszonych
Fora internetowe - źródło „ciekawostek” na temat
Współcześnie, wiele informacji poświęconych zwierzętom gospo
Kolejne kraje rezygnują z polskiego drobiu. Na liś
Wczoraj Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o kolejn
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Przemyślana polityka handlowa ukraińskich gigantów
Według ukraińskich statystyk celnych od stycznia do paździer
Ubój drobiu: przeszkolony personel kluczowy dla do
W swoim najnowszym raporcie EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpi
Precyzyjny chów drobiu: w stronę poprawy dobrostan
W masowej produkcji zwierzęcej znaczenie i kondycja pojedync
Czy sieci handlowe zechcą zrezygnować z części swo
Sezonowość na rynku hurtowym jaj powoduje, że ostatni kwarta
Ukraiński drób będzie eksportowany do Chin
Ukraiński wiceminister gospodarki ogłosił, że trwają negocja
Spożycie jaj i drobiu pomaga w walce z demencją
Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie we Wsch
Na Łotwę trafiły ukraińskie jaja z salmonellą
Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobu i Pasz, ł
Mądre kurczaki? Wzbogacanie środowiska brojlerów
Wzbogacanie środowiska jest bardzo często sugerowanym sposob
Kilkanaście tysięcy zepsutych jaj w środku lasu
Cztery palety zepsutych kurz jaj wyrzucił nieznany na razie
Salmonella wykryta w kurczakach z Czech
W poniedziałek portal RASFF poinformował o wykryciu groźnych
Hodowcy drobiu będą mogli korzystać z PROW-u?
Wczoraj zarząd KRIR realizując wniosek zgłoszony podczas XVI
Na unijny rynek trafi więcej drobiu z Ukrainy?
Pojawiły się doniesienia, że Ukraina i UE podjęły rozmowy w
Walmart pozywa największe firmy drobiarskie w Stan
Największy detalista na świecie, amerykański Walmart, pozwał
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Na unijnym rynku drobiu coraz ciaśniej
Wietnamska firma C.P. Vietnam Corporation finansowana przez
Eksport jaj z Ukrainy wzrósł o 80 proc.
W pierwszych czterech miesiącach tego roku eksport jaj z Ukr
Unijna produkcja drobiu może bić kolejne rekordy
Jeśli producenci drobiu z Unii Europejskiej będą zwiększali
Różnice w cenach między jajami alternatywnymi a kl
Po tym, jak duże koncerny handlowe i gastronomiczne zobowiąz
ASF jeszcze bardziej nakręca rynek drobiu w Chinac
Amerykańscy analitycy twierdzą, że produkcja mięsa kurcząt w
Różne oblicza alternatywnej produkcji jaj
Ogólnoświatowy trend ogłaszania przez sieci marketów oraz si
Polska jest unijnym liderem eksportu drobiu do RPA
Od kilku miesięcy Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwr
Wszystko czego jeszcze nie wiecie o jajkach
Święta Wielkanocne to szczególny czas budzącej się do życia
Polacy jedzą coraz więcej jaj, nie tylko w Wielkan
Przed nami Święta Wielkanocne, a wraz z nimi gorący okres dl
Po roślinnych burgerach, przyszedł czas na wegańsk
Największy brazylijski producent jaj konsumpcyjnych – M
Jaja niedrogim a zarazem „najcenniejszym” produkte
W okresie Wielkanocnym popyt na jaja rośnie w siłę. Świetną
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Coraz więcej mówi się o wykorzystaniu owadów w pro
Pasze dla drobiu na bazie białka owadów są już dozwolone &nb
Dobre wieści dla drobiarzy
Cieszący się bardzo dużym uznaniem branży drobiarskiej Rabob
Chiński mrożony drób wraca na rosyjski rynek
Po pięciu latach przerwy, chiński drób wraca na rosyjski ryn
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Na Wyspach zabraknie jaj?
Brytyjscy producenci jaj konsumpcyjnych optymistycznie wypow
Europa nie taka święta. Inne kraje też mają wpadki
Ostatnio wiele pisze się i mówi o nieprawidłowościach w prod
W Kuwejcie brakuje jaj
Ze względu na grypę ptaków w Arabii Saudyjskiej, w Kuwejcie
Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia ku
W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają
Kamery w szkockich rzeźniach drobiu
W Szkocji wydano oficjalny komunikat deklarujący, że w 2019
Ukraińskie inwestycje zagrożeniem dla polskich pro
- Producenci jaj w Polsce i w Unii Europejskiej mogą w najbl
UE chce zwiększyć kontyngenty na ukraiński drób?
Z informacji agencji informacyjnej Interfax powołującej się
Tyson Foods przejmuje aktywa brazylijskiego BRF
Szykuje się nowe przejęcie w sektorze drobiarskim. Amerykańs
Rośnie wartość ukraińskiego eksportu drobiu
W zeszłym roku drób wyeksportowany z Ukrainy miał wartość po
Unia skontroluje ukraiński rynek drobiu
Państwowy Ukraiński Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i
Komisja Europejska chce zakazać handlu polskimi ja
Komisja Europejska rozważa wprowadzenie czasowego zakazu han
Brexit może uderzyć w polskich producentów drobiu
Drób jest jednym z naszych hitów eksportowych. Polska j
Obrońcy praw zwierząt zniechęcają do zakupu jaj z
Tym razem celem obrońców praw zwierząt stała się
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Singapur będzie kupował ukraiński drób
Administracja Singapuru (AVA) pozytywnie odniosł
Saudyjczycy kupili 236 ton polskich jaj
Najnowsze statystyki celne potwierdziły „plotkarskie” donies
Największe zagrożenia dla polskiej produkcji jaj
Rząd upiera się przy braku odszkodowań za likwidację towarow
Prognozy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz n
Rok 2019 może przynieść pierwszy w historii spadek produkcji
Chiny otwierają się na ukraiński drób
Chińskie władze ogłosiły zniesienie zakazu importu drobiu z
Brazylijczycy chcą sprzedawać drób do Chin po wyżs
Brazylijscy eksporterzy drobiu prowadzą rozmowy z chińską ad
Na Wyspach w szalonym tempie rośnie liczba kur wol
Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu
Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie
W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą sp
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Wzrasta światowa produkcja drobiu i jaj
Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 milion
Rośnie rynek zamienników jaj
Skumulowany średni roczny wzrost rynku roślinnych zamiennikó
Polscy producenci jaj boją się ukraińskiej konkure
Polscy producenci jaj obawiają się łotewskich inwestycji ukr
Drobiarski gigant z Ukrainy przejmuje słoweńską sp
Ukraiński lider rynku drobiarskiego – Myronivsky Hlibop
W Chinach drób wypiera wieprzowinę
W związku rosnącym problemem ASF, w Chinach gwałtownie rośni
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
W Kalifornii eliminują chów klatkowy
Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych”
W Indiach zakazano chowu drobiu w systemie klatkow
Wyrok Sądu Najwyższego (Supreme Court) w Indiach zbulwersowa
Polska drugim największym eksporterem jaj w UE
Przed problemami z fipronilem największym eksporterem w Unii
Chiny przygotowują się do importu drobiu z Ukrainy
10 października 2018 roku rozpoczęła się misja gospodarcza p
Ukraina trzecim eksporterem drobiu w Europie
Ukraina odnotowała wzrost o 15% w eksporcie mięsa drobiowego
Dziś Światowy Dzień Jaja
Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodo
Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj
Na rynku jaj w Polsce coraz większe znaczenie ma sektor prze
Postulują o zniesienie zakazu stosowania mączek zw
Zarząd Krajowej Rady Izb zwrócił się do Ministra Rolnictwa i
W USA można karmić drób owadami
Niedawno informowaliśmy, że Unia Europejska powinna niebawem
Wraca możliwość eksportu mięsa drobiowego z Polski
Zgodnie z pismem Ambasady RP w Pekinie przekazanym w dniu 25
Karmienie drobiu owadami wkrótce będzie dozwolone
Informacje o możliwym dopuszczeniu używania owadów w procesi
Sprzedaż jaj w Wielkiej Brytanii rośnie już od 12
Najnowsze dane o sprzedaży jaj zebrane w raporcie Kantar Wor