W ostatnim czasie ceny skupu kurcząt rzeźnych utrzymują się na poziomie przekraczającym 3 zł/kg. Rynek wchodzi jednak w fazę gdy osiąga cyklicznie roczne minima cenowe, co może zwiastować, że kolejne dni ponownie przyniosą obniżki.
Polskie przetwórnie nie mogą eksportować na najlepsze rynki azjatyckie. 80% naszego eksportu kierowana jest na rynek wspólnotowy, gdzie uzyskiwane marże są dużo niższe. Krajowe sieci handlowe nie są skłonne do podnoszenia ceny produktów wieprzowych wobec czego przetwórcy narzekają na obecną sytuację.
Tydzień temu na małej niemieckiej giełdzie cena tuczników osiągnęła rekordowy poziom, znacznie przekraczając granicę 2 EUR/kg. Dzisiejsza licytacja przyniosła jeszcze wyższą stawkę. W przeliczeniu na polską walutę, Niemcy sprzedawali dzisiaj świnie rzeźne za 9,04 zł/kg (klasa E wbc).
Siódma z kolei podwyżka cen duńskich warchlaków spowodowała, że stawki za zwierzęta w wadze 30 kg osiągnęły już najwyższy poziom od blisko 2,5 roku. Ostatni raz z tak wysoką stawką za status negatywny mieliśmy do czynienia w maju i czerwcu 2017 roku, później, aż do dnia dzisiejszego, cena była niższa.
Po serii podwyżek, windujących stawkę duńskich tuczników do rekordowego poziomu, w ostatnim czasie nastąpiło uspokojenie. Trzeci tydzień z kolei Duńczycy postanowili utrzymać obowiązującą stawkę za świnie rzeźne.
Na początku bieżącego roku stawka za niemieckie tuczniki, wg wskaźnika zrzeszenia VEZG, wynosiła 1,36 EUR/kg (klasa E wbc). Gdyby ktoś wówczas stwierdził, że na przełomie listopada i grudnia doczekamy się ceny na poziomie 2 EUR/kg, to z pewnością włożylibyśmy taką teorię między bajki. Dziś niemożliwe stalo się faktem.
W miniony piątek na małej niemieckiej gełdzie cena tuczników osiągnęła rekordowy poziom, znacznie przekraczając granicę 2 EUR/kg. Dzisiejsza licytacja przyniosła kolejną podwyżkę. W przeliczeniu na polską walutę, Niemcy sprzedawali dzisiaj świnie rzeźne za 8,90 zł/kg (klasa E wbc)
Wartość warchlaków wzrasta w całej Europie. Nie inaczej jest na rynku krajowym, gdzie niektóre oferty za importowane zwierzęta z Danii dobijają do granicy 400 zł. Również krajowi producenci śmiało podnoszą ceny.
Dzisiaj odnotowaliśmy kolejną podwyżkę cen na rodzimym rynku skupu żywca wieprzowego. Skala wzrostu przeciętnej stawki mogłaby być większa, co pokazują notowania cen tucznika u naszych zachodnich sąsiadów. Wg cenników zrzeszenia VEZG, za Odrą świnie rzeźne (klasa E wbc) są droższe od polskich przeciętnie o 0,85 zł/kg.
Dzisiaj rozpoczął się piąty z kolei tydzień, który przyniósł podwyżkę ceny warchlaków w Niemczech. W tym czasie rekomendowana przez zrzeszenie VEZG stawka wzrosła o 9 EUR/szt.
W Polsce ceny tuczników wzrosły w ostatnim czasie średnio o 10-20 groszy za kilogram (t/t wbc). Pozostają one jednak niższe niż u naszych zachodnich sąsiadów o ok. 10 centów za kilogram. Szczególne zamieszanie na rynku powstało po potwierdzeniu wirusa ASF w województwie lubuskim. Podmioty skupujące proponują producentom świń ceny o kilkadziesiąt groszy niższe niż w innych województwach nieobjętych ograniczeniami ze względu na chorobę ASF.
Dzisiaj byliśmy świadkami sowitej podwyżki ceny tuczników na małej niemieckiej giełdzie. Stawka za świnie rzeźne za Odrą znacznie przekroczyła granicę 2 EUR/kg. W przeliczeniu na polską walutę, wartość kilograma tucznika w klasie E (wbc) zbliżyła się do 9 zł. Mimo wysokiej ceny, świnie rozeszły się na pniu.
Szósta z kolei podwyżka cen duńskich warchlaków spowodowała, że stawki za zwierzęta w wadze 30 kg osiągnęły najwyższy poziom od blisko 2,5 roku. Kolejna podwyżka może oznaczać wyrównanie lub przekroczenie historycznego maksimum.
Po serii podwyżek, windujących stawkę duńskich tuczników do rekordowego poziomu, w ostatnim czasie nastąpiło uspokojenie. Drugi tydzień z kolei Duńczycy postanowili utrzymać obowiązującą stawkę za świnie rzeźne.
Ceny niemieckich tuczników osiągają astronomiczny poziom. Dzisiaj po raz drugi z rzędu zrzeszenie VEZG zdecydowało się znacząco podnieść stawkę za świnie rzeźne.
Dzisiaj zakończyła się seria czterech kolejnych podwyżek w licytacjach na małej niemieckiej giełdzie. Rekordowa stawka została utrzymana, a pojedyncze wyceny ponownie przekroczyły granicę 2 EUR/kg (klasa E WBC).
Koniunktura na rynku warchlaka jest dobra. Kolejki u producentów i handlujących rosną wraz z cenami zwierząt. Szkoda jednak, że ceny żywca wieprzowego w zakładach mięsnych nie podążają za tym trendem.
Rosnący popyt na warchlaki jest motorem napędowym podwyżek, zarówno w kraju jak i za granicą. O ponad 9 zł/szt wzrosła przeciętna stawka za duńskie warchlaki. Polscy producenci również podnieśli stawki w swoich cennikach.