Polskie przetwórnie nie mogą eksportować na najlepsze rynki azjatyckie. 80% naszego eksportu kierowana jest na rynek wspólnotowy, gdzie uzyskiwane marże są dużo niższe. Krajowe sieci handlowe nie są skłonne do podnoszenia ceny produktów wieprzowych wobec czego przetwórcy narzekają na obecną sytuację.
Jak uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, trudna sytuacja jest w strefach czerwonych na zachodzie kraju. Obecnie brak jest w tym rejonie podmiotów, które ubijałyby trzodę pochodzącą ze stref z ograniczeniami. Rozwiązaniem jest przemieszczenie i ubój świń w zakładach na wschodzie Polski, wyspecjalizowanych w uboju trzody chlewnej ze stref czerwonych, ale dotyczy to dużych producentów, którzy mogą zapełnić całe składy transportowe.
Cena tusz wieprzowych w krajach unijnych znalazła się na rekordowym poziomie, a zwiększone dostawy do Chin będą sprzyjały dalszemu ich wzrostowi. W Niemczech w ostatnich dwóch tygodniach cena tusz wieprzowych wzrosła o 10 centów. W dniu 27/11/2019 cena VEZG w Niemczech osiągnęła psychologiczną granicę 2,0 €/kg (wbc). Podaż żywca wieprzowego pozostaje poniżej zapotrzebowania zakładów ubojowych, które muszą dołożyć dużego wysiłku aby skupić potrzebną ilość surowca.
W krótkim okresie na niemieckim rynku spodziewane są dalsze wzrosty ceny powyżej 2 €/kg, o ile wirus ASF nie pojawi się na terenie Niemiec. Nie mamy bowiem pewności czy Chiny dalej będą kontynuowały import niemieckiej wieprzowiny, gdy w czarnym scenariuszu wirus ASF zostanie potwierdzony na terytorium Niemiec. Zagrożenie takie istnieje i należy je brać pod uwagę.
W krajach unijnych, poza Danią, wszystkie kraje podniosły ceny skupu. Największe wzrosty cen zanotowano w Holandii (+7₵) i Belgii (+6₵) centów za kilogram tuszy. Powodem są większe zamówienia w handlu przed świętami Bożego Narodzenia oraz zwiększone zapotrzebowanie do Chin oraz innych krajów azjatyckich przy niższej liczbie ubojów w krajach unijnych.
Eksport wieprzowiny z UE systematycznie rośnie, głównie z uwagi na potrzeby rynku chińskiego. W okresie od stycznia do września 2019 UE wyeksportowała 1,55 mln ton (+55% r/r) produktów wieprzowych w przeliczeniu na tusze. ASF skutecznie ograniczył lokalną produkcję wieprzowiny w krajach azjatyckich, a jej odbudowa może potrwać długie lata.
Źródło: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)