kps

kps

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


04.05.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 440 kg, pomorskie, kartuski, 83-340, tel.: 692 405 147

04.05.2024 KUPIĘ 14 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 120 kg, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 692 746 391

04.05.2024 KUPIĘ 24 T ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport rolnika, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-220, tel.: 603 878 038

03.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 209,75 (+2,44%), kukurydza CZE24: 202,00 (+1,51%), rzepak SIE24: 469,75 (+0,70%)

03.05.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Umacnianie się polskiej waluty może zaszkodzić polskim eksporterom mięsa drobiowego równie mocno jak grypa ptaków

Redakcja
drob tuszka-drobiowa

Rosnąca siła polskiej waluty może zaszkodzić naszym eksporterom drobiu równie mocno jak grypa ptaków – wynika z analizy przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Na ewentualnym dalszym umacnianiu się złotówki najbardziej mogą ucierpieć firmy prowadzące wywóz do Czech i na Słowację.

W grudniu 2016 roku średni kurs euro wynosił 4 złote i 43 grosze. W ostatnich dniach nasza waluta wzmocniła się do około 4 złotych i 22 groszy (31 marca). Oznacza to, że różnica między obecnym poziomem kursu, a średnim z grudnia zeszłego roku wynosi prawie 5 procent. Różnice te można potraktować jako uszczuplenie zysków eksporterów. Jednak w przypadku kilku naszych partnerów handlowych, w tym głównie Czech i Słowacji, zmiany na rynku walutowym nie tylko uszczuplą marże, ale mogą spowodować, że eksport stanie się nieopłacalny.

- Analizując zeszłoroczny handel oszacowaliśmy średnią marżę na sprzedaży eksportowej na podstawie różnicy między ważoną ceną uzyskiwaną przez eksporterów, a średnią ceną krajową. Przyjęliśmy też, że marża zawarta w cenie krajowej jest równoważona przez koszty związane z wywozem zagranicznym – tłumaczy metodologię analizy Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Na tej podstawie Izba założyła, że eksporterzy sprzedawali (średniorocznie) mięso drobiowe do Czech z 5,6 proc. zyskiem na sprzedaży, a średnia marża w przypadku handlu ze Słowacją wynosiła 6,4 proc. – Jeśli nasze wyliczenia są poprawne, i jeśli założyć, że obecny kurs walutowy (ok.4,22) obowiązywałby w zeszłym roku (przy innych niezmienionych parametrach), to nasz eksport w przypadku Czech i Słowacji balansowałby na granicy opłacalności, a w wielu miesiącach po prostu przynosiłby straty – podkreśla Szymyślik.

Ważne jest, że Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz nie spodziewa się jednak spadku eksportu do Czech i na Słowację, nawet przy dalszym wzmacnianiu się złotego. Zdaniem Izby ze względu na podpisane kontrakty oraz ze względu na obawy o utratę rynku polskie firmy raczej zaabsorbują straty niż ograniczą eksport. KIPDiP zwraca także uwagę na to, że eksporterzy uzyskują zdecydowanie wyższe marże w handlu z innymi krajami. Szczególnie zyskowny jest handel z Francją i Niemcami. Izba podkreśla jednak, że umacniająca się złotówka będzie również kłopotem w zwiększaniu sprzedaży do krajów trzecich czyli leżących poza UE.

W zeszłym roku Czechy były czwartym co do wielkości odbiorcą polskiego mięsa drobiowego, a Słowacja szóstym. Do Czech wysłaliśmy 76.590 ton mięsa, a na Słowację 47.849 ton.

Analizę przeprowadzoną przez KIPDiP oparto na handlu zagranicznym mięsem kurcząt brojlerów, świeżym lub chłodzonym, klasyfikowanym jako 65-procentowe tuszki.

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu