Już w kwietniu informowaliśmy, że ceny indyków od stycznia spadły o kilkadziesiąt groszy (artykuł), natomiast od początku 2015 roku nawet o złotówkę. Na koniec kwietnia indyk kosztował średnio 5,38 zł/kg, indyczka natomiast 5,09 zł/kg. Dziś nawet te ceny pozostają jedynie pięknym wspomnieniem.
Z informacji, jakie w tym tygodniu napływają do redakcji portalu CenyRolnicze.pl wynika, że nawet maksymalne stawki nie przekraczają już poziomu 5,00 zł/kg - i w przypadku indyka, i indyczki.
Należy się zastanowić, jakie są przyczyny tak dużych przecen. Pierwszym i najważniejszym czynnikiem jest oczywiście podaż. Warto zwrócić uwagę, że część ferm zmieniła produkcję brojlerów właśnie na indyki, ze względu na większe zyski oraz mniejsze wahania cen jeszcze w roku ubiegłym. Znaczna część polskiej produkcji przeznaczona jest na eksport, ale im większa podaż, tym większa też konkurencja, więc odbiorcy mogą przebierać w ofertach.
Według danych Eurostat (artykuł) uboje indyków w Polsce w okresie I-V 2016 r. w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem wzrosły o 13,8% do 140 tys. t. Łączny eksport mięsa i podrobów indyczych z Polski od stycznia do maja br. wzrósł o 11,3% (r/r) do blisko 61 tys. t. Niemniej w samym maju br. widać było już pewne osłabienie dynamiki eksportu (-0,05%). I tu szukać należy kolejnej przyczyny spadków. To, co nie zostanie sprzedane za granicę, zostanie w kraju i trzeba to, kolokwialnie rzecz ujmując, gdzieś upchnąć. Niższa cena sprzedaży mięsa i podrobów wymusza na ubojniach cięcie stawek skupu żywca.
Póki co nie widać końca obniżek. W kwietniu pisaliśmy, że przeciętna ferma na jednym transporcie zarabiała mniej o 10 tys. złotych w porównaniu ze styczniem. Obecnie jest to jeszcze większa strata, ponieważ ceny są niższe o kolejne kilkadziesiąt groszy.
Łatwo obliczyć (korzystając z danych z tabeli zamieszczonej poniżej), że w styczniu, wysyłając 900 indorów ważących średnio 20 kilogramów, można było otrzymać około 108 tys. zł. Dziś, przy obowiązującej stawce, ta wartość spada do niecałych 88 tys. zł. Różnica przekracza więc 20 tys. zł.
W tabeli przedstawiamy, jak kształtowały się ceny od początku bieżącego roku oraz jak wyglądały w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Asortyment 25.08. 27.07. 24.06. 25.05. 25.04. 28.03. 29.02. 25.01. 26.08. Indyk 4,70-4,95 4,95-5,10 5,20-5,39 5,05-5,49 5,10-5,59 5,20-5,80 5,60-5,84 5,70-6,15 5,90-6,10 Indyczka 4,50-4,70 4,55-4,75 4,80-5,04 4,80-5,15 4,90-5,29 5,10-5,40 5,30-5,54 5,50-5,80 5,60-5,75
2016
2016
2016
2016
2016
2016
2016
2016
2015
(4,88)
(5,02)
(5,27)
(5,29)
(5,38)
(5,63)
(5,75)
(6,00)
(6,02)
(4,61)
(4,61)
(4,91)
(5,02)
(5,09)
(5,23)
(5,41)
(5,66)
(5,68)
W tabeli podano ceny netto w zł/kg. W nawiasach podano ceny średnie w konkretnym dniu.