Wielu producentów żywca kurcząt rzeźnych oczekiwało poprawy z początkiem tego tygodnia. Rzeczywiście, lokalnie ceny nieznacznie wzrosły. Niestety, rynek w dalszym ciągu jest słaby.
- Kalkulacje o możliwym odbiciu cenowym opierały się (i opierają) na ewentualnym zwiększeniu popytu ze strony handlu nowoczesnego. Może się okazać, że zamówienia z marketów rzeczywiście będą przejściowo nieco większe. Nie powinno to jednak w jakikolwiek zauważalny sposób wpłynąć na ceny, a tym bardziej zatrzymać trendu spadkowego. Z drugiej jednak strony potencjał do obniżania cen skupu brojlerów kurzych wydaje się już coraz mniejszy. Do cen oferowanych przez Ukraińców czy Brazylijczyków zostało nam bowiem – nominalnie – około kilkunastu procent, co realnie może oznaczać mniejszy dystans - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. *
* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 26.11.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 2,80 - 3,10 zł/kg (średnia: 2,94 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (23.11.2018) średnia cena wzrosła o +0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,20 - 3,27 zł/kg (średnia: 3,22 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 4,25 – 4,90 zł/kg (średnia 4,57 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena wzrosła o +0,04 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
2,80-3,10 (2,94) |
2,80-3,10 (2,93) |
brojler |
3,20-3,27 (3,22) |
3,20-3,34 (3,23) |
tuszka |
4,25-4,90 (4,57) |
4,30-4,90 (4,53) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob