kojs

kojs

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Większa produkcja wołowiny w USA

Joanna Kawka
bydlo ceny-byda

W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.

W omawianym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Przypomnijmy przy okazji, że w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniego wzrostu pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem ekspertów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w roku 2017. W br. produkcja wzrośnie prawdopodobnie o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Dla porównania w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się zaledwie o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków wzrosła o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego obniżyła się o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w Stanach Zjednoczonych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu