W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.
W omawianym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Przypomnijmy przy okazji, że w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniego wzrostu pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem ekspertów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w roku 2017. W br. produkcja wzrośnie prawdopodobnie o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Dla porównania w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się zaledwie o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków wzrosła o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego obniżyła się o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w Stanach Zjednoczonych.
Źródło: FAMMU/FAPA