Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.9016 EUR EUR - 4.5477 GBP GBP - 4.9802 DKK DKK - 0.6108
Archiwum
25.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 192,25 (0,00%), kukurydza LIS20 - 171,00 (- 0,58%), rzepak LIS20 - 384,50 (+ 0,98%) [euro/tona] +++ +++ +++ 25.09.2020 13:28 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,40 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,75 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Prognoza: do połowy roku należy spodziewać się korzystnych cen za wieprzowinę

Redakcja
trzoda chlewna ceny-swin-w-polsce

Według analityków, ze względu na ograniczoną podaż, tendencja cen trzody chlewnej w UE wydaje się być korzystna dla pierwszego półrocza tego roku.

W pierwszym półroczu ceny wieprzowiny wydają się być korzystne w UE. Przynajmniej z tego założenia wychodzi Rabobank w swoim najnowszym raporcie kwartalnym dotyczącym holenderskiego sektora trzody chlewnej. Oczekiwać należy więc mniejszej podaży prosiąt i tuczników w UE. W ten sposób zostanie skompensowany słaby eksport do państw trzecich, uważają eksperci Rabobank.

Presja konkurencji ze Stanów Zjednoczonych

Eksperci z Robobank postrzegają chiński popyt importowy dla wieprzowiny na podobnym poziomie, jak w roku 2016. Oczekuje się jednak, że produkcja w Chinach wzrośnie, co może być szczególnie zauważalne na rynku od tego lata. 

Tak samo oczekuje się presji konkurencyjnej ze strony Stanów Zjednoczonych z powodu odczuwalnego tam wzrostu produkcji w roku 2016. W ten sposób europejski poziom cenowy powinien znaleźć się na nieco niższym poziomie niż w roku 2016, choć nadal będzie znacznie wyższy niż w latach ubiegłych.

Wreszcie nie bez znaczenia pozostaje też wolumen eksportu. Słabość euro wobec dolara poprawiła pozycję konkurencyjną producentów europejskich w stosunku do amerykańskich rolników.

Od lipca znów więcej prosiąt?

W drugiej połowie 2017 roku na wzrost produkcji w UE będzie miała wpływ rosnąca produktywność macior. W celu zachowania europejskiej produkcji w równowadze, pogłowie trzody chlewnej w Europie powinno spadać o 1,5 procent rocznie. Poprzez wzrost produkcji, więcej mięsa należy sprzedać poza granice UE, ponieważ spożycie wewnętrzne w Europie wciąż spada. To mogłoby zapewnić presję cenową.

W przypadku Brazylii eksperci z Rabobank spodziewają się wzrostu produkcji trzody chlewnej o trzy procent, z której część zostanie jednak skompensowana rosnącą konsumpcją krajową. Jednak również i tam należy liczyć się ze zwiększonym eksportem.

Źródło: Agrarheute