Choć na części rynków europejskich w ub. tygodniu zanotowano podwyżki, w Polsce znacznych wzrostów nie widać. Zdecydowanie wpływ na sytuację ma to, co dzieje się na wschodzie kraju, a tam producenci walczą z wirusem afrykańskiego pomoru świń, zwierzęta przerastają, a rząd dopiero przygotował specjalną ustawę. Podczas gdy minister Jurgiel chce grodzić wschodnią granicę, a świnie przerobić na konserwy dla wojska, ubojnie niechętnie skupują zwierzęta ze strefy ASF. Mimo wszystko delikatne dźwiganie cen widać. W środę okaże się, czy także nasi zachodni sąsiedzi zmienią stawkę, czy po dwóch miesiącach stagnacji zaserwują Europie kolejny tydzień w trendzie bocznym.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 05.09.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 4,00 do maksymalnie 5,60 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 6,15-6,99 zł/kg.
Cenę minimalną i maksymalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 29.08.2016 r.) utrzymano. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 5,05 zł/kg (na podstawie 39 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 5,04 zł/kg.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni się nie zmieniła, maksymalna została podniesiona o + 0,08 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 35 cenników firmowych) to 6,68 zł/kg. Tydzień temu było to 6,66 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,10-4,30 zł/kg (średnia 3,23 zł/kg na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 3,20 zł/kg.
W Danii w 36. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona do poziomu 10,60 DKK/kg (6,19 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (31.08.) tuczniki nie zmieniły swojej ceny i kosztują obecnie 1,66 EUR/kg (7,22 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano wzrosty - w Danii o + 0,13 zł/kg, natomiast w Niemczech o + 0,02 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 08.09.2014 r.) żywiec kosztował 4,30-5,20 zł/kg (średnia 4,74 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,85-6,50 zł/kg (średnio 6,25 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,60-4,00 (średnio 3,19 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1824 zł) tuczniki kosztowały 1,65 euro/kg (6,90 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5617 zł) 10,60 DKK/kg (5,95 zł/kg).
1 EUR = 4,3480 zł;
1 DKK = 0,5844 zł;
wg NBP z dnia: 05.09.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
4,00 - 5,60 |
4,00 - 5,60 |
4,30 - 5,60 |
3,80 - 4,80 |
Klasa E na wbc |
6,15 - 6,99 |
6,15 - 6,91 |
6,15 - 6,95 |
5,40 - 6,20 |
Maciory |
2,10 - 4,30 |
2,10 - 4,00 |
2,10 - 4,00 |
2,10 - 3,00 |
Dania |
10,60 |
10,40 |
10,40 |
9,20 |
Niemcy |
1,66 |
1,66 |
1,66 |
1,45 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory