kowalczyk

kps

CenyRolnicze
22 września 2021, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9460 EUR EUR - 4.6308 GBP GBP - 5.3828 DKK DKK - 0.6227
Archiwum


22.09.2021 13:35 DRÓB, cena tuszki hurt: 4,90-5,60 zł/kg, średnia: 5,23 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

21.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-244,25 (-0,61%), kukurydza LIS21-215,75 (-0,46%), rzepak LIS21-606,00 (+1,13%) [euro/t]

21.09.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 850 kg, zachodniopomorskie, szczeciński, 78-460, tel.: 790 310 252

21.09.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 500 kg, warm.-mazur., ostródzki, 14-300, tel.: 661 111 990

21.09.2021 SPRZEDAM 50 TON ŻYTA KONS., transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-200, 502 319 998

21.09.2021 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mieszaniec, 680 kg, lubelskie, bialski, 21-512, tel.: 798 707 916

20.09.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 36 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, tel.: 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 820 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-280, tel.: 788 603 969

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rośnie eksport unijnej wieprzowiny do krajów trzecich - wywóz z Polski maleje

Redakcja
trzoda chlewna mieso2

Według Komisji Europejskiej, w 2015 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 3 159 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – co oznacza wzrost o  7,4% w porównaniu z 2014 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i słonina oraz mięso mrożone (po. 44%), których wysłano o 7% i 10% więcej niż rok wcześniej. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżej wieprzowiny (+47%). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu, odpowiednio o 9% i 43%.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 35% więcej i 27% mniej niż rok wcześniej. Chiny zakupiły w 2015 r. 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie. Rosja sprowadzała w ubiegłym roku z UE jedynie smalec, słoninę i przetwory wieprzowe . Przywóz unijnego mięsa i żywca był prawie zerowy ze względu na embargo na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

W 2015 r. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów jedynie Polska, Włochy i Węgry  zanotowały zniżki wywozu.

W ubiegłym roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 33 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,5% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 11% do ok. 20 tys. ton. Obniżyły się natomiast zakupy w Serbii, Norwegii, Chile i innych krajach.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu