kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

11.10.2021 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 603 225 398

11.10.2021 KUPIĘ 650 WARCHLAKÓW DANBRED, 30 kg, kuj.-pom., żniński, 88-410, 697 917 393

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Trzodziarze w resorcie rolnictwa rozmawiali o problemach branży

Redakcja
trzoda chlewna spotkanie-z-producentami-trzody

W czwartek 3 marca 2016 r. w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się kolejne spotkanie w sprawie działań, jakie mogą być podjęte celem pomocy producentom świń znajdującym się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w szczególności producentom, którzy znaleźli się w rozszerzonej strefie objętej ograniczeniami.

Podczas spotkania omówiono problemy, z jakimi borykają się producenci i hodowcy świń, zwłaszcza w obszarze objętym ograniczeniami (tzw. strefie czerwonej) oraz działania możliwe do podjęcia w celu poprawy tej sytuacji. Producenci poinformowali, że mają problemy ze sprzedażą żywca, a  jedyny zakład ze strefy dotychczas skupujący wstrzymał się z uwagi na problemy ze sprzedażą mięsa. Pojawiły się  też informacje, że w strefie żółtej (strefa I, obszar ochronny) oraz na obszarze całego województwa podlaskiego także występują problemy ze zbytem świń, jednak nie wynikają one z restrykcji administracyjnych.

W ocenie resortu konieczne jest zatem pilne rozwiązanie problemu ze skupem. Wsparcie długofalowe, w tym na rzecz budowy infrastruktury (ogrodzenia, maty dezynfekcyjne, itp.), wznowienie programu bioasekuracji, a także wsparcie ewentualnej zmiany profilu produkcji.

Uzgodniono, że wsparcie powinno dotyczyć gospodarstw produkujących na rynek, nie na własne potrzeby. W szczególności wsparcie na budowę infrastruktury w postaci ogrodzeń powinno być przeznaczone dla większych gospodarstw, produkujących od 50 sztuk świń.

Obecnie z inicjatywy MRiRW prowadzone są działania mające na celu ponowne wprowadzenie w obszarze objętym ograniczeniami oraz zagrożenia (strefa II i III) tzw. „Programu bioasekuracji”

Ponadto wdrożenie pomocy finansowej dla producentów świń w odniesieniu do budowy infrastruktury potrzebnej do stworzenia odpowiednich warunków bioasekuracji, w szczególności ogrodzeń i niecek do dezynfekcji, przygotowanie programu wsparcia dla producentów, którzy zdecydują się na zmianę profilu produkcji gospodarstwa – odejście od produkcji trzody chlewnej i przestawienie się na inną produkcję w rolnictwie.

Konieczne jest  również opracowanie programu wsparcia finansowego polegającego na udzieleniu dopłat do każdej świni celem zrekompensowania niższych cen sprzedaży. W tej sprawie złożony został  już wniosek do Komisji Europejskiej o przyznanie nadzwyczajnych środków wsparcia.

Źródło: MRiRW

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu