W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2015 r. duński eksport mięsa wieprzowego wzrósł w skali roku o 6% do 292 tys. ton. Wartość wywozu obniżyła się jednak o 5% do 4,3 mld DKK (580 mln EUR).
Udział handlu wewnątrzunijnego w całkowitym eksporcie wzrósł z 73% w pierwszym kwartale 2014 r. do 74% w tym samym okresie br. Największym rynkiem zbytu były Niemcy, jednak wysyłki do tego kraju wzrosły w mniejszym stopniu niż do innych państw UE, a udział w całkowitym eksporcie obniżył się z 33% do 32%. Wzrósł natomiast znacząco wywóz do kolejnych trzech odbiorców – Polski, Włoch i Wielkiej Brytanii. Udział Polski w całkowitym duńskim eksporcie mięsa wieprzowego zwiększył się w skali roku z 11% do 12%.
Wysyłki poza rynek unijny wzrosły o 1% do 75,5 tys. ton, pomimo 22% spadku do największego odbiorcy – Japonii oraz utraty rynku rosyjskiego ze względu na obowiązujące embargo. Największy wzrost sprzedaży miał miejsce do Australii (+60%), a także w mniejszym stopniu do Korei Płd. i Tajwanu. Wywóz na rynek chiński był o 3% niższy niż przed rokiem.
W pierwszym kwartale br. kontynuowana była również tendencja wzrostowa eksportu żywca wieprzowego z Danii (+15% do ponad 3,2 mln ton). Zwiększył się zwłaszcza wywóz warchlaków do Niemiec i Polski, gdzie dalszy tucz tych zwierząt jest bardziej opłacalny niż w Danii. Warchlaki stanowiły 96% wolumenu wywozu żywca. Największym odbiorcą pozostały Niemcy, jednak największą dynamikę wzrostu zanotowano w stosunku do Polski, gdzie wysyłki były o ponad jedną trzecią wyższe niż przed rokiem. Spadek cen w skali roku poskutkował obniżeniem wartości wywozu żywca z Danii o 8%.
Według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, produkcja wieprzowiny w Rosji w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. wyniosła 1,206 mln ton i była o 7,9% wyższa niż w tym samym okresie 2014 r.
Rosyjskie władze są zdania, że przy takiej dynamice wzrostu, kraj stopniowo zmierza ku samowystarczalności w zakresie podaży mięsa wieprzowego i uniezależnienia od importu. Największe wzrosty produkcji świń rzeźnych miały miejsce w obwodzie kurskim (33%), pskowskim (+36%), twerskim (+47%), nowosybirskim (+46%), czelabińskim (+23%), tambowskim (+11%) i biełgorodzkim (+6%).
Źródło: FAMMU/FAPA