kps

kojs

CenyRolnicze
19 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9461 EUR EUR - 4.2930 GBP GBP - 5.0974 DKK DKK - 0.5754
Archiwum


19.07.2024 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,60-9,40 zł/kg, średnia: 8,87 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

19.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 223,75 (+4,07%), kukurydza SIE24: 220,00 (+1,15%), rzepak SIE24: 486,50 (-0,15%)

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

17.07.2024 KUPIĘ 1250 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30-35 kg, mazowieckie, łosicki, 08-200, tel.: 695 728 863

16.07.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 30 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 725 873 665

16.07.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-420, tel.: 504 558 211

15.07.2024 SPRZEDAM 24 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 512 710 736

Dodaj komunikat

modele rolnicze

kowalczyk

Sytuacja na światowym rynku trzody chlewnej silnie oddziałuje na ceny tuczników w Polsce

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Na początku tego tygodnia zakłady oferowały nawet 10,40-10,50 zł za kg w klasie E, a lokalnie nawet więcej. Obecnie spodziewam się spadku, wynikającego z obniżki cen w Niemczech. Podejrzewam, że pod koniec obecnego, a na początku przyszłego tygodnia, ceny maksymalne będą oscylować w przedziale 10,15-10,35 zł za kg w klasie E – pisze w swoim cotygodniowym komentarzu Bartosz Czarniak ze związku Polsus.

 

Stało się, po pięciu tygodniach utrzymywania się stawki 2,30 EUR/kg, na dużej niemieckiej giełdzie nastąpił spadek i to o 5 centów. Obecnie w formule VEZG proponuje się 2,25 EUR/kg w klasie E, tj. 10,45 zł. Natomiast mała giełda zakończyła swoją ostatnia sesję wynikiem 2,33 EUR/kg. Generalnie od jakiegoś czasu zauważalne są przepychanki cenowe w formule ISW i stawki tam raz rosną, a raz maleją o 1 cent. Wszystkie te wydarzenia dzieją się w okresie zmniejszonej podaży tucznika, co wielu dziwi, że cena nie podskakuje do góry… Ba, wielu było zaskoczonych obniżką w Niemczech, za którą pójdą pewnie zakłady w Polsce, choć ja jestem mniej zaskoczony…

 

Przeglądając cenniki europejskie – głównych producentów wieprzowiny na Starym Kontynencie -  zauważyłem, że kraj, który jest głównym eksporterem wieprzowiny z UE do krajów trzecich, ma niższą stawkę aniżeli nasz zachodni sąsiad. Mowa tutaj o Hiszpanii, gdzie za żywiec płaci się obecnie 1,86 EUR/kg, czyli około 8,60 zł/kg. Dla porównania, w Niemczech na początku tego tygodnia cena minimalna wynosiła 8,54 zł/kg. To bardzo mała różnica, a w dodatku, za Odrą mięso już nie ma aż tylu odbiorców na rynkach trzecich, co powoduje, że Hiszpanie mogą rozpoczynać ofensywę handlowa na Europę. Po obecnych obniżkach na VEZG taki scenariusz odchodzi na razie na dalszy plan. Dlaczego tak piszę? Hiszpania, mając dobre kontrakty np. z Chinami, może mięso na Europę sprzedawać taniej, dzięki temu, że różnicę może im pokryć zysk wynikający z eksportu. Brak ASF, opanowanie go, daje dodatkową elastyczność w handlu międzynarodowym, a także w wewnętrznym. Oczywiście są kraje gdzie cena jest wyższa, jak np. Włochy, jednakże mają oni silny patriotyzm konsumencki, dzięki czemu są odporniejsi na zawirowania cenowe. Na cenę hiszpańskiego mięsa wpływ ma nie tylko handel eksportowy, ale i cenniki konkurentów, a największym konkurentem dla europejskiej wieprzowiny jest USA, gdzie cena żywca wynosi w naszej walucie obecnie 7,52 zł/kg.

 

Jak wygląda sytuacja w Polsce? Na początku tego tygodnia zakłady oferowały nawet 10,40-10,50 zł za kg w klasie E, a lokalnie nawet więcej. Obecnie spodziewam się spadku, wynikającego z obniżki cen w Niemczech. Podejrzewam, że pod koniec obecnego, a na początku przyszłego tygodnia, ceny maksymalne będą oscylować w przedziale 10,15-10,35 zł za kg w klasie E. To co powodowało u nas podwyżki w ostatnim czasie, to oczywiście kurs złotówki, która będąc słabą, generuje nam dodatkowy bezpiecznik, dzięki któremu cena nie spada poniżej 10 zł za kg w klasie E. Pamiętajmy jednak, że ten kurs złotówki powoduje również droższe zakupy materiałów importowanych, jak np. soi, która jest chętnie zużywana na materiał paszowy u zwierząt, w tym dla świń. Czy czekają nas kolejne obniżki? Nie sądzę, bowiem pogłowie w Polsce i wielu innych krajach Europy jest niskie, co powoduje ograniczoną podaż surowca. Jednakże tak było i przed ostatnia obniżką na sesji VEZG. Pamiętajmy, że jesteśmy uczestnikiem rynku światowego, nie tylko europejskiego, ani tym bardziej tylko polskim. Pytanie zasadnicze, ile konsument jest w stanie zapłacić za mięso, aby nie ograniczać jego zakupów?

 

 

Źródło: Bartosz Czarniak (Polsus)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu