W przeliczeniu na PLN daje to już pokaźną kwotę prawie 37 złotych na każdej sztuce w wadze 30 kilogramów. I nic nie zapowiada, żeby w najbliższym czasie obserwowany trend wzrostowy miał się odwrócić.
Polscy hodowcy warchlaka narzekają na stereotyp pokutujący wśród trzodziarzy produkujących w cyklu otwartym, że prosiaki duńskie są dużo lepsze od tych rodzimych. Jest to krzywdząca opinia, tym bardziej, że krajowe, profesjonalne hodowle nie odstają w niczym od tych zachodnich. Poprawie uległa genetyka (często właśnie duńska), żywienie i warunki panujące w chlewniach.
Prawda jest też taka, że szczególnie w okresach wzmożonego popytu (jaki mamy m. in. właśnie teraz), najlepsze zwierzęta i tak trafiają do krajów zachodnich (m.in. Niemcy), a do Polski trafiają (podkreślamy - nie zawsze) tzw. "końcówki serii" pozganiane z kilku punktów o wątpliwej zdrowotności i potencjale wzrostu.
Dlatego może warto byłoby zacząć polegać na realnych faktach, a nie ślepo i naiwnie brnąć w stereotypy, dawno już nieaktualne.
Ceny prosiaków u krajowych producentów
Polskie fermy oferowały dziś warchlaki w wadze 20 kg w granicach od 220,00 do 240,00 zł/szt. Średnia cena: 227,11 zł/szt wobec 220,75 zł/szt w tygodniu poprzednim. Prosiaki fermowe w wadze 30 kg oscylowały cenowo w granicach: 240,00-295,00 zł/szt. Cena średnia: 271,00 zł/szt. W ubiegłym tygodniu średnia wynosiła 262,50 zł/szt.
Cena warchlaka z Holandii
Importerzy w dniu 05.03. br. wystawili holendra w wadze 21 - 25 kg w cenie od 240,00 zł/szt. do 265,00 zł/szt. Średnia wystawiana na portalu cena prosiaków z Holandii: 252,33 zł/szt wobec 243,50 zł/szt w zeszłym tygodniu.
Źródło:
https://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-importowane
https://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-krajowe