FAO (System Informacji Rynkowej - AMIS) w swoim biuletynie z 8-go maja szacuje, że globalne zbiory pszenicy spadną o 2% r/r z rekordowych 715 mln ton do 702 mln ton w 2014/15. Za większość redukcji zbiorów odpowiada Kanada. Mimo to zapasy końcowe powinny wzrosnąć o 2 mln ton w porównaniu z tym sezonem do 180 mln ton.
Kukurydza - FAO szacuje, że światowe zbiory w nowym sezonie będą niższe o 4% r/r i wyniosą 967 mln ton. Za niższą globalną produkcję odpowiadać ma głównie mniejsza powierzchnia zasiewów w USA (także zbiory). Zapasy końcowe powinny spaść ze 170 mln ton w tym sezonie do 162 mln ton w sezonie 2014/15.
Soja - FAO prognozuje wzrost światowej produkcji soi w kolejnym sezonie z 267 mln ton (obecny sezon) do rekordowych 281 mln ton (2014/15). Wzrośnie również światowy przerób soi z 265 mln ton do 278 mln ton. Stąd zapasy końcowe powinny wzrosnąć o tylko 1 mln ton r/r do 30 mln ton w sezonie 2014/15.
Źródło: Andrzej Bąk WGT S.A. - źródło - FAO/AMIS, www.ewgt.com.pl