zm skiba

kps

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


02.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 204,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 199,00 (-1,00%), rzepak SIE24: 466,50 (+1,80%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku za mięso. Wieprzowina będzie droższa o 15 zł/kg?

Redakcja

W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się debata związana z propozycją "sprawiedliwego ustalania cen mięsa", znaną również, jako"opłata środowiskowa. - Cena mięsa nie uwzględnia kosztów środowiskowych i cierpienia zwierząt. Co więcej w procesie jego produkcji wykorzystuje się antybiotyki, które są szkodliwe dla ludzi. Czy to nie jest kolejny argument, żeby przejść na weganizm – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

 

Raport w tej sprawie przygotowała koalicja TAPP - w jej skład wchodzą wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne. Koncepcja koalicji zakłada by od 2022 roku we wszystkich krajach unijnych wprowadzić dodatkową opłatę na sprzedawane mięso. Jak argumentują pomysłodawcy, dochody z tytułu nowego podatku mogłyby wynieść 32,2 mld euro rocznie w 27 państwach członkowskich UE do 2030 roku. W opinii koalicji TAPP te środki mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej ekologiczne uprawy i hodowle.

 

Jak podaje Radio Zet, gdyby państwa unijne wprowadziły proponowane zalecenia, to ceny wołowiny i cielęciny wzrosłyby o 47 eurocentów (w przeliczeniu 2 zł) za 100 gramów, dla wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 gramów, a dla kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) za 100 gramów do 2030 roku. Nowy podatek doprowadziłby w ciągu dekady do zmniejszenia spożycia kurcząt, wieprzowiny i wołowiny odpowiednio o 30 proc., 57 proc. i 67 proc.

 

Debatę nad podatkiem od mięsa współorganizują europosłowie zielonych i socjaldemokratów (koalicja S&D) - wśród nich Sylwia Spurek. - Cena mięsa nie uwzględnia kosztów środowiskowych i cierpienia zwierząt. Co więcej w procesie jego produkcji wykorzystuje się antybiotyki, które są szkodliwe dla ludzi. Czy to nie jest kolejny argument, żeby przejść na weganizm - napisała na Twitterze Sylwia Spurek. - Branża mięsna powinna pokrywać swoje koszty środowiskowe i być może płacić dodatkowy podatek. To pozwoliłoby ograniczyć spożycie mięsa i promować bardziej przyjazną dla środowiska i zdrowia produkcję żywności – dodaje eurodeputowana.

 

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu