Według najnowszych prognoz służb zagranicznych amerykańskiego departamentu rolnictwa (FAS/USDA), w 2016 r. produkcja mięsa kurcząt w Państwie Środka obniżyła się o 8% do 12,3 mln ton z uwagi na problemy z odbudową stad zarodowych kurcząt brojlerów.
Chiny są uzależnione od importu stad zarodowych białych kurcząt, głównie z USA, które mają ok. 90% udział w całkowitym przywozie. Pozostałe ilości sprowadzane są głównie z Francji i Nowej Zelandii. Na początku 2015 r. Chiny wprowadziły zakaz importu drobiu z USA z uwagi na ptasią grypę. Jesienią 2015 r. podobne restrykcje zostały zastosowane również wobec Francji. Od tego czasu jedynie Nowa Zelandia, Hiszpania i kilku drobnych dostawców mogło eksportować stada zarodowe kurcząt brojlerów do Chin, jednak nie zaspokajało to zapotrzebowania. Na 2017 r. spodziewany jest kolejny, nawet 11% spadek produkcji mięsa kurcząt w Państwie Środka do 11 mln ton ze względu na ptasią grypę oraz dalsze problemy z odbudową stada.
W 2016 r. chińskie spożycie mięsa kurcząt obniżyło się o 7% do 12,4 mln ton w ślad za spadkiem produkcji i wzrostem cen. W 2017 r. konsumpcja może spaść nawet o 9% do 11,3 mln ton. Zapotrzebowanie na mięso kurcząt w Chinach jest coraz niższe, rośnie natomiast popularność wołowiny, baraniny i owoców morza. Spadek spożycia mięsa kurcząt w 2017 r. będzie związany również z ptasią grypą i ograniczeniem handlu żywcem drobiu na targowiskach chińskich.
FAS/USDA oszacował, że w 2016 r. chiński import mięsa kurcząt (bez łapek) wzrósł o 64% w skali roku do 440 tys. ton, a z łapkami o 44% do 570 tys. ton. Na 2017 r. spodziewane jest zwiększenie przywozu o ponad jedną trzecią. Gwałtowny wzrost jest skutkiem zmniejszenia krajowej produkcji. Z uwagi na restrykcje wobec USA z powodu ptasiej grypy, wysyłki do Państwa Środka zwiększyły Brazylia, Argentyna i Polska. Największym dostawcą była Brazylia, skąd pochodziło 86% całkowitego importu. Ekspansja Brazylii na rynku chińskim to efekt zatwierdzenia do wysyłek dodatkowych zakładów oraz deprecjacji reala brazylijskiego wobec chińskiego juana. Poza restrykcjami spowodowanymi ptasią grypą, w sierpniu 2016 r. Chiny przedłużyły na kolejne 5 lat cła antysubsydyjne i antydumpingowe w imporcie mięsa kurcząt z USA.
W 2016 r. chiński eksport mięsa kurcząt obniżył się o 4% do 386 tys. ton, a w 2017 r. spadnie prawdopodobnie o 9% do 350 tys. ton w wyniku ograniczenia produkcji i wzrostu cen. W ubiegłym roku dostawy do najważniejszego odbiorcy – Japonii zmniejszyły się o 3% do 165 tys. ton, głównie ze względu na obawy dotyczące bezpieczeństwa chińskich produktów. Mniej mięsa kurcząt niż rok wcześniej wyeksportowano również m.in. do Malezji, Bahrajnu i Iraku. Wysyłki do Hongkongu wzrosły o 5% do 143 tys. ton, dzięki konkurencyjności chińskich świeżych i schłodzonych produktów z kurcząt na tamtejszym rynku. Eksport drobiu z Państwa Środka do UE ogranicza się obecnie głównie do przetworów ze względu na wysokie cła wobec innych produktów. Największym unijnym odbiorcą jest Holandia, która w 2016 r. sprowadziła 7,3 tys. ton mięsa kurcząt z Chin, o 8% więcej niż w 2015 r.
Źródło: FAMMU/FAPA