Oczywiście omawiając to, co dzieje się na rynku drobiu, bierzemy przede wszystkim pod uwagę obrót hurtowy. Nie można zapominać jednak, że zakupy robione przez przeciętnego Kowalskiego wpływają na to, co dzieje się w magazynach sieci handlowych, a także mniejszych sklepów. Od popytu uzależniona jest produkcja. Niestety drobiarze w tym roku mocno się przeliczyli i nie będą w stanie upchnąć, ani w sprzedaży bezpośredniej, ani pośrednikom, wszystkiego wyprodukowanego żywca. Także ubojnie po świętach zostaną z górką mięsa dorbiowego.
Ta górka może zostać rozładowana dopiero na przełomie marca i kwietnia, a więc przed Wielkanocą.
Aktualne ceny drobiu zebrane z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: 2,90 - 3,11 zł/kg (średnia: 2,99 zł/kg na podstawie informacji z 23 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (16.12.2016 r.) cena minimalna i maksymalna żywca drobiowego nie została zmieniona, średnia spadła o - 0,03 zł/kg.
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 4,60 zł/kg (średnia 4,46 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena maksymalna mięsa drobiowego została obniżona o - 0,20 zł/kg, minimalna o - 0,10 zł/kg, średnia spadła o - 0,08 zł/kg.
Asortyment | Bieżące notowanie 19.12.2016 |
Poprzednie notowanie 16.12.2016 |
brojler | 2,90 – 3,11 (2,99) |
2,90 – 3,11 (3,02) |
tuszka | 4,30 – 4,60 (4,46) |
4,40 – 4,80 (4,54) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Opracowanie: Ewa Mielnik
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob