Jak wynika z sierpniowego raportu służb zagranicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA/FAS), w 2017 r. produkcja mięsa kurcząt w Brazylii wzrośnie o 3% do 14 mln ton, głównie dzięki zwiększonemu zapotrzebowaniu z rynków zagranicznych, szczególnie Chin.
Głównymi czynnikami niepewności pozostają ceny pasz oraz wahania kursu reala brazylijskiego. Zbiory kukurydzy w tym roku były niezadawalające z uwagi na suszę. Doprowadziło to do wzrostu cen tego ziarna o 88% i do obniżenia cen w imporcie spoza bloku Mercosur, np. z USA. Ponadto władze rozpoczęły sprzedaż kukurydzy z zapasów interwencyjnych. W ciągu ostatnich 12 miesięcy średnie koszty produkcji brojlerów wzrosły o ponad jedną trzecią, głównie ze względu na wyższe ceny kukurydzy i śruty sojowej. Z drugiej strony, aprecjacja krajowej waluty o 20% w pierwszym kwartale br. pomogła producentom obniżyć inne koszty, np. zakupu piskląt czy witamin. W 2017 r. spożycie mięsa kurcząt w Brazylii powinno wzrosnąć o 2% do 9,7 mln ton z uwagi na spodziewany wzrost gospodarczy i spadek inflacji. Wzrośnie konkurencja ze strony wołowiny, ponieważ maleje różnica cen między tymi dwoma gatunkami mięsa. Brazylijski eksport mięsa kurcząt w przyszłym roku zwiększy się prawdopodobnie o 5% do 4,4 mln ton, po rekordowym 10% wzroście w 2016 r. Będzie to przede wszystkim zasługą coraz wyższego zapotrzebowania ze strony Chin, UE i nowo otwartych rynków zbytu. Brazylia może obecnie eksportować mięso kurcząt do 158 krajów, jednak 65% wysyłek trafia tylko do siedmiu z nich – Chin, UE, Hongkongu, Japonii, Arabii Saudyjskiej, RPA i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Prowadzone są rozmowy nad zwiększeniem dostępu do innych rynków, m.in. do Indonezji. Tegoroczne wysyłki brazylijskiego mięsa kurcząt do Chin wzrosły już o ponad dwie trzecie w skali roku ze względu na spadek dostaw z USA, spowodowany ptasią grypą. Coraz więcej brazylijskich zakładów jest również uprawnionych do wysyłek do Chin – obecnie jest to 29 zakładów, lecz do końca roku liczba ta może zwiększyć się do 40. Brazylijskie łapki kurcząt są bardzo konkurencyjne na chińskim rynku. Handlowcy przewidują, że w 2016 r. Chiny staną się drugim odbiorcą mięsa kurcząt z Brazylii, zaraz po Japonii. Największym rynkiem zbytu pozostanie nadal Arabia Saudyjska, pomimo spadku cen ropy, jednak tempo wzrostu eksportu osłabnie ze względu na nadpodaż po rekordowo wysokich wysyłkach w roku ubiegłym. Zmniejszy się wywóz do Hongkongu ze względu na większy udział w rynku chińskim. Meksyk jest bardzo obiecującym rynkiem zbytu, z potencjałem importowym ponad 200 tys. ton rocznie. Brazylia to aktualnie największy eksporter mięsa drobiowego do Republiki Południowej Afryki (RPA). Nowymi rynkami zbytu są także Pakistan, Malezja i Birma.
Źródło: FAMMU/FAPA