- Widzimy w ostatnim czasie nieznaczne spadki cen bydła. W ciągu miesiąca średnie stawki za żywiec wołowy spadły o 1% - zauważa Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Z czego wynikają obniżki?
- Wynika to przede wszystkim z tego, że mamy większą ilość ubojów w krajach starej Unii Europejskiej. Mamy większe uboje w Hiszpanii i we Włoszech, poprzez co zapotrzebowanie na polską wołowinę na rynku europejskim jest delikatnie mniejsze. Jest również przerwa w dostawach wołowiny do Izraela, który jest jednym z naszych największych odbiorców. Jak to będzie wyglądało dalej? Myślę, że będziemy mogli o tym powiedzieć coś więcej pod koniec września. Ceny powinny ustabilizować się na tym poziomie, który jest teraz, a nawet delikatnie wzrosnąć. Wszystko będzie zależało od tego jak będzie wyglądał rynek europejski jeśli chodzi o ilość ubojów. W krajach unijnych, o których wspomniałem, jest większa podaż żywca ze względu na suszę i obawę o zabezpieczenia paszowe. To się przekłada generalnie na rynek polski. Warto też odnotować, że w USA przewiduje się spadek pogłowia bydła dosyć duży, bo prognozuje się, ze ubój krów będzie na poziomie wyższym o 12% od ubiegłorocznego. Podobne tendencje dostrzegamy w krajach UE. To powinno spowodować, że jeśli utrzymamy produkcje na dotychczasowym poziomie, to te ceny żywca wołowego w Polsce powinny rosnąć. Nie ma co ukrywać, że ta cena, która jest teraz u nas jest wysoka i jesteśmy mniej konkurencyjni na rynkach międzynarodowych. (…) Przez ostatnie lata mieliśmy problemy związane z COVID-em, tak w tym roku zmagamy się z wysoką inflacją, kryzysem energetycznym i ogółem z kryzysem gospodarczym. Nie ma co ukrywać, że wołowina jest produktem premium i jeżeli konsumenci będą musieli kupować tańsze mięso, to zrezygnują z wołowiny. Tego jednak na razie nie widzimy, bo w pierwszym półroczu tego roku spożycie wołowiny wzrosło w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku o ponad 7%. Polacy lubią wołowinę i kupują ją coraz częściej – zapewnia Jacek Zarzecki.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 9,00-14,40 (14,50) zł/kg, średnia: 11,88 zł/kg (06.09.2022: 11,87 zł/kg);
Ceny jałówek: 7,50-13,70 (14,00) zł/kg, średnia: 11,11 zł/kg (06.09.2022: 11,10 zł/kg);
Ceny krów: 5,00-11,00 zł/kg, średnia: 9,22 zł/kg (06.09.2022: 9,33 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 19,70-24,20 zł/kg, średnia: 21,61 zł/kg (06.09.2022: 21,62 zł/kg);
Ceny jałówek: 19,50-24,00 zł/kg, średnia: 21,76 zł/kg (06.09.2022: 21,55 zł/kg);
Ceny krów: 12,70- 21,00 zł/kg, średnia: 19,52 zł/kg (06.09.2022: 19,33 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego