kojs

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czy możemy spotkać się z ketozą pod koniec laktacji?

Cezary Wójcicki
bydlo tmr w zywieniu krow mlecznych portal ceny rolnicze pl alicja matysiak

Ketoza jest chorobą metaboliczną bydła, którą kojarzymy z okresem poporodowym. Czy jest możliwe jednak, by ketoza wystąpiła w innym okresie, np. pod koniec laktacji? Odpowiedzmy sobie na to pytanie.

Pojawieniu się ketozy u krów jest winny człowiek. To my, selekcjonując zwierzęta na poprawę ich produkcyjności, przyczyniliśmy się powstania tej choroby. Czym charakteryzuje się ta jednostka chorobowa? We krwi obserwuje się podwyższone stężenie ciał ketonowych. Przyczyną jest nagła mobilizacja rezerw tłuszczowych zwierzęcia.

Zazwyczaj ketoza związana jest z ujemnym bilansem energetycznym, który występuje u krów po porodzie. My jednak zadaliśmy sobie pytanie, czy ketoza może wystąpić w innym czasie niż okres okołowycieleniowy. Odpowiedź brzmi: TAK.



Ketoza I i II typu
to ketozy związane z okresem poporodowym. Istnieje jednak jeszcze ketoza III typu. Bezpośrednią przyczyną jest pobranie przez zwierzę dużych ilości kwasu masłowego. Kwas masłowy znajdziemy w kiszonkach złej jakości. Zatem, jeśli obserwujemy w swoim stadzie zmniejszony apetyt krów, kał jest pokryty śluzem (często twardy), wydajność spadła, a zawartość tłuszczu w mleku zwiększyła się, to znak, że możemy mieć do czynienia z ketozą.

Ketoza III typu może wystąpić w każdym okresie produkcyjnym. Dbajmy zatem o jakość zadawanych zwierzętom pasz.

Źródło: Bednarski M., 'Choroby bydła. Podstawy diagnostyki i terapii', 2013.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu