W ostatni weekend w Bawarii, południowej Hesji, Badenii i Palatynacie rozpoczęły się już zbiory szparagów. W zbliżający się weekend również w Dolnej Saksonii dostępne mają być już szparagi z krajowych upraw.
Konsumenci nadal muszą liczyć się ze stosunkowo wysokimi cenami, mówi Michael Koch ze Spółki Informacyjnej Rynku Rolnego w Bonn. Ceny na południu Niemiec będą prawdopodobnie nieco niższe niż na północy i zachodzie, a to ze względu na większe zbiory.
Wysokie ceny szparagów
Nadal nie ma wiążących, ogólnokrajowych statystyk dotyczących cen konsumpcyjnych, ale Stowarzyszenie Producentów Szparagów i Truskawek w Niemczech Południowych podało, że średnia cena w sprzedaży bezpośredniej wynosi 16,50 euro za kilogram. W zależności od jakości, cena może się wahać w górę lub w dół. W Rewe kilogram szparagów krajowych kosztuje obecnie 19,90 EURO w klasie handlowej 1.
Dobra sytuacja handlowa
Z perspektywy producentów szparagów z Dolnej Saksonii późny początek zbiorów, w porównaniu z rokiem ubiegłym, to raczej zjawisko pozytywne, mówi Eickhorst. W roku 2017 szparagi pojawiły się wcześniej, ale konsumenci nie wykazywali wtedy jeszcze zainteresowania. Dla większości konsumentów sezon szparagowy rozpoczyna się między połową, końcem kwietnia a początkiem maja.
Źródło: Agrarheute.com